Google ʽsklonioʼ milijarde eura na Bermude

Desetogodišnji aranžman omogućava Alphabetu da plaća porez po stopi od samo šest posto (EPA)

Kompanija Google je 2014. godine premjestila 10,7 milijardi eura preko Holandije na Bermude, zahvaljujući organizacijskoj strukturi koja joj omogućava da ne plaća porez na prihode u inozemstvu.

Detalji o računima kompanije Google Holland Holding BV, koji su objavljeni u četvrtak, pokazuju da je ova firma prebacila gotovo čitav prihod u kompaniju Google Ireland Holding, koja je registrirana u Irskoj, ali se nalazi na Bermudskim otocima, prenose agencije.

Ova strategija omogućava Googleu, koji je sada dio kompanije Alphabet, da izbjegne plaćanje poreza na prihod u SAD-u ili Evropi.

Zarada na evropskom tržištu predstavlja najveći dio Googleovog profita u inozemstvu.

Glasnogovornik američkog tehnološkog giganta rekao je da kompanija poštuje poreske zakone u svim državama u kojima posluje.

Izbjegavanje plaćanja poreza

Desetogodišnji aranžman omogućava Alphabetu da plaća porez po stopi od samo šest posto na prihod ostvaren izvan SAD-a, što je tek četvrtina prosječnog poreza na prihode u stranim zemljama.

Bermudski otoci ne naplaćuju kompanijama nikakav porez.

Izbjegavanje plaćanja poreza velikih korporacija postalo je jedno od najvažnijih političkih pitanja u Evropi u posljednjih nekoliko godina, a Google je izložen posebnom pritisku zbog malog poreza koji plaća na profit ostvaren na ovom kontinentu.

Google je postigao dogovor s britanskim vlastima o plaćanju poreza na zaradu od blizu 200 miliona funti za period od 2005. do 2015. godine, iako je za to vrijeme u Velikoj Britaniji zaradio 24 milijarde funti.

Izvor: Agencije