Oglasi

Google predstavio automobil koji sam vozi

Tehnološka kompanija razvila vozilo koje se ulicama može kretati bez vozača, pomoću brojnih senzora i kompjutera.
Kompanija je najavila da će u bliskoj budućnosti testirati automobil u stvarnom saobraćajuAP

 Google je  predstavio svoj prvi, potpuno funkcionalni samoupravljajući automobil koji se kreće bez vozača.

"Danas predstavljamo najbolji božićni poklon koji smo mogli zamisliti: prvi prototip samovozećeg automobila", saopštio je Google.

Taj tehnološki div najavio je u maju da će razviti potpuno autonomna vozila koja će se ulicama kretati bez vozača, pomoću brojnih senzora i kompjutera.

"Otad smo razvijali različite prototipe prototipa od kojih je svaki služio testiranju različitih sistema", naveli su u američkoj kompaniji.

Testiranje u saobraćaju

Ti specijalizirani prototipi uključuju modele na kojima su testirani upravljanje i kočenje, kao i pojedini senzori i kompjuteri.

"Sve smo te sisteme sada ugradili u potpuno funkcionalni automobil, naš prvi prototip potpuno autonomnog vozila", kažu u Googleu.

Testni vozači će, ipak, još neko vrijeme koristiti ručne kontrole.

Kompanija je najavila da će u bliskoj budućnosti testirati automobil u stvarnom saobraćaju. "Nadamo se da se iduće godine vidimo na ulicama sjeverne Kalifornije", ističu u Googleu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.