Oglasi

Google potrošio 16 miliona dolara za lobiranje

Nakon američkog tehnološkog giganta, slijedi Comcast, koji je uplatio 15,6 miliona dolara za lobiranje.
Kompanija Google je još 2014. godine oborila rekord za najveću izdvojenu sumu za lobiranjeGetty - Arhiva

Google je još jednom oborio rekord u Silicijskoj dolini kao kompanija koja je potrošila najviše novca na lobiranje tokom 2015. godine.

Consumer Watch, organizacija koja već dugi niz godina prati dešavanja u američkoj industriji, navela je da je Google potrošio 16,6 miliona dolara za potrebe "okretanja glave", ili "zalaganja za pravu stvar", prenosi Anadolija.

Kompanija Google je još 2014. godine oborila rekord za najveću izdvojenu sumu, a u 2015. godini je povećala iznos za 20 posto.

Nakon Googlea, slijedi Comcast, koji je uplatio 15,6 miliona dolara za istu namjenu, AT&T sa 14,8 miliona dolara te Facebook, koji je potrošio 9,9 miliona dolara za lobističke ciljeve.

Izbjegavanje plaćanja poreza

Potom slijedi Amazon sa 9,1 miliona dolara, Microsoft sa 8,5 miliona dolara i Apple sa 4,5 miliona dolara.

Jedina kompanija koja je smanjila troškove je Oracle sa 4,5 miliona dolara, što je skoro za četvrtinu niže nego 2014. godine.

Nedavno je Google te pet najvećih internet kompanija - Apple, Amazon, eBay i Facebook, optuženo da su izbjegli plaćanje poreza prema domaćim zakonima u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.