Google ponudio uslugu mjerenja emisije štetnih plinova

U sličnom projektu Google Street View omogućuje automobilima da mjere onečišćenje zraka dok se voze gradovima, kao što su London i Kopenhagen (EPA)

Usluga koju je Google uveo u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi gradovima pomogao da se lakše nose s emisijama štetnih plinova odsad je dostupna i u Evropi.

Alat kombinira podatke o saobraćaju i gradnji na Google Mapsu s javno poznatim podacima o emisijama stakleničkih plinova, prenosi Hina od BBC-ja.

Google će uslugu najprije ponuditi Birminghamu, Manchesteru, Wolverhamptonu, Coventryju, Dublinu i Kopenhagenu.

Preduzimanje mjera

Sljedećih sedmica uključit će još gradova i kontinenata, sve one koji se prijave na internetskom formularu.

Alat služi tome da gradovi lakše odluče koje mjere preduzeti za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova, poput više biciklističkih staza ili solarnih panela na krovovima zgrada.

U sličnom projektu Google Street View omogućuje automobilima da mjere onečišćenje zraka dok se voze gradovima, kao što su London i Kopenhagen.

“Vjerujemo da će ovo pomoći gradskim vlastima da bolje sagledaju sadašnju situaciju i analiziraju napredak u ispunjenju ciljeva zaštite životne sredine”, rekla je izvršna direktorica međunarodne organizacije “Gradonačelnici za klimu”.

Izvor: Agencije