Google plaća 186 miliona dolara poreza Londonu

Zaostali porez datira iz 2005. godine i otkriven je nakon šestgodišnje istrage britanske porezne službe (AP)

Američka kompanija Google suglasila se platiti 130 milijuna funti, odnosno 186 milijuna dolara, zaostalog poreza, nakon što su britanske vlasti izvršile provjeru njihovih bankovnih računa.

Zaostali porez datira iz 2005. godine i otkriven je nakon šestgodišnje istrage, koju je vodila britanska porezna služba.

Google je jedna od nekoliko multinacionalnih kompanija optuženih za izbjegavanje poreza, unatoč prihodima od više milijardi funti od prodaje u Velikoj Britaniji.

Direktor Googlea za Europu Matt Brittin rekao je da će platiti dodatni porez u Velikoj Britaniji, kako prenosi Srna.

“Regulative se mijenjaju na međunarodnoj razini i britanska Vlada je preuzela rukovodeću ulogu u primjeni tih mjera, tako da ćemo i mi izvršiti određene izmjene. Želimo biti sigurni da smo uplatili odgovarajući iznos poreza”, naglasio je Brittin.

‘Ruganje poreznim obveznicima’

Zastupnik oporbene britanske Laburističke stranke John McDonnel je izmirenje Googleovih dugova s Velikom Britanijom nazvao “podrugljivim” i nepoštenim prema poreznim obveznicima, prenosi Anadolija.

McDonnell je, kao ekonomski glasnogovornik Laburističke stranke, pozvao Nacionalni ured za reviziju da istraži slučaj.

“Na temelju svih nezavisnih analiza, čini mi se da je to relativno trivijalno u odnosu na ono što bi trebalo biti plaćeno”, rekao je McDonnell.

Osim Googlea, pet najvećih internet kompanija u Velikoj Britaniji – Apple, Amazon, eBay i Facebook – optuženo je da su izbjegli plaćanje poreza prema domaćim zakonima.

Izvor: Agencije