Google: Osoblje protestuje zbog tretmana žena

EU je zaključio da je Google klauzulama onemogućavao konkurente da na stranice postavljaju svoje reklame (AP)

Osoblje u kancelarijama Googlea širom svijeta napustilo je svoja radna mjesta u znak protesta zbog načina na koji ta kompanija postupa prema ženama, tražeći nekoliko ključnih promjena u postupanju kompanije u slučajevima optužbi za seksualno napastovanje, prenosi Hina.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai poručio je osoblju da razumije njihovo nezadovoljstvo te da podržava njihovo pravo na akciju.

“Razumijem ljutnju i razočaranje koje mnogi od vas osjećaju. I ja to isto osjećam i obavezujem se da ćemo napraviti napredak u vezi s tim problemom, koji je predugo prisutan u našem društvu i također ovdje u Googleu”, rekao je Pichai.

Bijes u kompaniji dostigao je tačku ključanja prošle sedmice nakon što se saznalo da je visokorangirani zaposlenik, napuštajući kompaniju, primio otpremninu od 90 miliona dolara iako je Google optužbe na njegov račun za seksualno uznemiravanje ocijenio “vjerodostojnima”.

Riječ je o Andyju Rubinu, jednom od izvršnih direktora i tvorcu operativnog sistema Android. 

Rubin je svojim radom osigurao milione dolara prihoda Googleu jer je osmislio operativni sistem na kojem rade gotovo svi pametni telefoni i tableti na svijetu osim iPhonea i iPada.

Ukidanje nejednakosti u plaći 

Njega je za seksualno uznemiravanje prije pet godina prijavila zaposlenica kojoj je bio šef, optuživši ga za prisiljavanje na oralni seks u hotelu još 2013, no Rubin odbacuje te optužbe.

“Nikad nisam prisilio ženu na seks u hotelu. Te lažne optužbe dio su kampanje blaćenja”, napisao je Rubin na Twitteru, dodajući da je riječ o tempiranoj priči koja bi trebala poremetiti postupak njegovog razvoda i borbe za starateljstvo.

No, činjenica je da je Google dao otkaz čak 48-orici zaposlenika zbog seksualnog napastovanja, bez ikakve otpremnine.

Zaposlenici u štrajku od Googlea traže ukidanje prisilne arbitraže u slučajevima uznemiravanja i diskriminacije za sve sadašnje i buduće zaposlene, čime bi žrtve imale mogućnost podizanja tužbe.

Također traže ukidanje nejednakosti u plaći i šansama za napredovanje te objavljivanje izvještaja o seksualnom uznemiravanju.

Izvor: Agencije