Google od 2017. dostavlja robu dronovima

'Project Wing' dron vrši dostavu (AP)

Internetska kompanija Google planira 2017. godine početi koristiti bespilotne letjelice za dostavu robe svojim klijentima, rekao je David Vos, rukovodilac tog projekta Project Wing.

“Cilj našeg projekta je da počne sa radom 2017, godine”, rekao je on na konferenciji posvećenoj regulisanju kretanja letjelica.

Uspješni prvi testovi

Google je prije godinu dana počeo sa testiranjima dostave robe pomoću bespilotnih letjelica. Project Wing se pojavio u okviru laboratorije tajnih istraživanja Google X i provodio se u Australiji. Tokom ispitivanja konstruisano je 30 letjelica za dostavu robe.

Kako prenose amrički mediji, prilikom prvih testiranja dronovi su uspjeli da prevezu čokoladice na udaljenost od jednog kilometra. Polijetanja su obavljana i sa kutijom za prvu pomoć, flašicom vode i keksom za pse.

Dužina prototipova letjelica je bila 80 centimetara, a širina 1,5 metar. Letjeli su na visini od 40 do 60 metara. Tehnologija primijenjena u izradi letjelica ima isti princip koji Google koristi u projektu svog automobila bez vozača.

Stroga pravila

Ove godine korporacija se fokusira na to da bespilotne letelice učini sigurnim, konkretno da snizi rizik od kvara, te da usavrši navigacijski sistem za precizniju dostavu.

Krajem marta internetska kompanija Amazon je postala prva kojoj je američka Federalna avijacijska administracija (FAA) dozvolila da koristi dronove za isporuku svoje robe na teritoriji zemlje.

FAA je navela kako je donijela takvo rješenje “u obliku izuzetka” od općeg pravila, koje zabranjuje široku upotrebu takvih uređaja na američkom nebu. FAA zahtijeva od vlasnika dronova da strogo poštuju određene zahtjeve, prema kojima letjelice u vrijeme polijetanja moraju neprekidno biti u vidnom polju operatera, da lete na najvećoj visini od 122 metra iznad površine i da njihova težina ne smije preći 25 kilograma.

Izvor: Agencije