Huawei: Nastavljamo pružati podršku korisnicima

Prema Googleu, na svijetu se koristi oko 2,5 milijardi android uređaja marke Huawei (EPA)

Kineska kompanija Huawei, nakon odluke Googlea o određenim ograničenjima, saopćila je kako će svojim korisnicima nastaviti pružati sigurnosnu podršku i usluge nakon prodaje uređaja, prenose agencije.

U saopćenju se navodi kako Huawei značajno doprinosi razvoju i rastu operativnog sistema Android u svijetu i kako, kao jedan od najznačajnijih globalnih partnera Androida, nastoji raditi s platformama na razvijanju ekosistema koji će biti koristan kako potrošačima tako i sektoru.

Dodaje se kako će nastaviti pružati sigurnosnu podršku i usluge za sve prodate uređaje Huawei i Honor, kao i one koji su u skladištima. Poručeno je kako će kompanija nastaviti formirati siguran i održiv ekosistem u cilju pružanja najboljeg iskustva svim korisnicima širom svijeta.

Problem sa ažuriranjem

Krovna Googleova firma Alphabet Inc. je s kineskom kompanjom Huawei obustavila saradnju koja zahtijeva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim.

Ovaj potez mogao bi ometati i poslovanje Huaweija, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Googleovog operativnog sistema Android, prenosi agencija.

Kako se navodi, slijedeća verzija Android smart telefona će također izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije.

“Huawei će se moći koristiti samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Googlea”, naveo je Reutersov izvor.

Pojedinosti o spečificnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Googleu, a advokati Huaweija također proučavaju utjecaj “crne liste”.

Besplatni otvoreni kod

Huawei nije odmah bio dostupan za dalje komentare.

U kojoj mjeri će Huawei biti pogođen stavljanjem na “crnu listu” američkih vlasti još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaweija da nastavi s radom bez američke pomoći.

Huawei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android, koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project – AOSP, koja je besplatno dostupna svima koji ga žele koristiti.

Prema Googleu, na svijetu se koristi oko 2,5 milijardi android uređaja marke Huawei.

Izvor: Agencije