Google novčano pomaže francuskim medijima

Google je osnovao fond od 60 miliona eura te pristao da francuskim medijima omogući reklamiranje po nižim cijenama.

Francuska, Google, Mediji, Pomoć, Reklame, Fond, Internet
Dogovor je rezultat dvomjesečnih pregovora Googlea i francuskih vlasti [AFP/Getty]

Google je pristao da osnuje fond od 60 miliona eura za pomoć francuskim medijima u razvoju poslovanja na internetu.

Ovaj dogovor rezultat je dvomjesečnih pregovora, nakon što su lokalne informativne web stranice zatražile da im Google plaća nadoknadu za prikazivanje njihovih linkova u rezultatima pretraživanja interneta.

Francuska Vlada zaprijetila je da će oporezovati prihod Googlea od reklama koje se vide pored linkova francuskih medijskih kompanija.

Cijene reklamiranja

Američka firma saopćila je u jednom trenutku da bi mogla izbaciti web stranice francuskih medija iz rezultata koje prikazuje korisnicima.

Pored dogovora o osnivanju Fonda za inovacije digitalnog izdavaštva, Google je pristao francuskim medijima omogućiti reklamiranje po nižim cijenama, prenose mediji.

"Francuska je ponosna što je postigla ovakav dogovor s Googleom, prvi te vrste u svijetu", saopćio je kabinet francuskog predsjednika Francoisa Hollanda na Twitteru.

Analitičari smatraju da bi Google mogao dobiti slične zahtjeve i od medija u drugim zemljama.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.