Oglasi

Google mora platiti 50 miliona eura Francuskoj

Američka internetska kompanija dobila je rekordnu kaznu zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika.
GoogleProšle godine Google je kažnjen s rekordnih 4,34 milijarde eura zbog zloupotrebe operativnog sistema Android za blokiranje konkurenataEPA - Arhiva

Francuska agencija za zaštitu privatnih podataka osudila je američku internetsku kompaniju Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona eura zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopćila je u ponedjeljak agencija.

Državna komisija za informatiku i slobode - CNIL, francuski "policajac" za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je sankcioniralo veliku međunarodnu internetsku platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti osobnih podataka - GDPR, koji je stupio na snagu 25. maja.

Taj novi tekst omogućuje određivanje kazne u vrijednosti četiri posto godišnjeg prometa na svjetskom nivou za nepoštovanje obveze zaštite osobnih podataka evropskih građana.

CNIL je u svojoj istrazi obavio radnje koje mora poduzeti novi korisnik pametnog telefona Android (operativni sistem za Googleov pametni telefon) kako bi otvorio račun na Googleu i koristio se uređajem.

Dvije odvojene tužbe

"Ne poričemo da Google obavještava" korisnika koji otvara račun o načinu na koji će se koristiti njegovim podacima, rekao je za AFP Mathias Moulin, direktor za zaštitu prava i za sankcije u komisiji.

"No, ta informacija nije lako dostupna, ona je raštrkana u raznim dokumentima", koje korisnik interneta nikad nema vremena čitati, rekao je.

"Ponekad je potrebno i do pet klikova da bi se došlo do informacije", dodao je, ocijenivši na kraju da Google ne daje "jasnu i razumljivu" informaciju.

Odluka o kazni dolazi nakon dvije odvojene tužbe koja su protiv Googlea podigla dva udruženja za zaštitu korisnika interneta - Kvadratura mreže (Francuska) i Ne tiče te se (None Of Your Business - NOYB), čiji je osnivač austrijski aktivista za zaštitu podataka Max Schrems.

Eventualnu žalbu na presudu Google treba podnijeti Državnom vijeću, najvišem upravnom sudu u Francuskoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.