Oglasi

Google korisnicima Androida omogućio izbor preglednika

Korisnici uređaja s operativnim sistemom Android će moći sami birati preglednike i tražilice između pet ponuđenih opcija.
GPrema ocjeni EK-a, Google je ugradnjom preglednika Chrome i tražilice Google u Android stekao nepoštenu prednost u odnosu na konkurencijuAnadolija

Korisnici uređaja s operativnim sistemom Android od četvrtka će moći sami birati preglednike i tražilice između pet ponuđenih opcija, čime se pokušava riješiti problem kršenja propisa o tržišnom natjecanju u Evropskoj uniji, rekao je u četvrtak izvršni direktor Googlea.

Evropska komisija izrekla je Googleu rekordnu kaznu od 4,34 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu mobilnog softvera radi istiskivanja konkurencije u segmentima poput aplikacija za pregledavanje Interneta (browsera).

Brisel je od američkog softverskog diva zatražio i da predloži rješenje koje će konkurenciji osigurati bolje šanse, prenosi Hina.

Prema ocjeni EK-a, Google je ugradnjom preglednika Chrome i tražilice Google u operativni sistem za mobilne uređaje Android stekao nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju.

U martu su iz Googlea najavili da će korisnicima Androida omogućiti izbor preglednika i tražilice, ne navodeći pojedinosti.

Od danas će se korisnicima uređaja s ugrađenim Androidom u Evropi prilikom otvaranja Googleove trgovine aplikacijama Google Play prikazati novi zaslon s mogućnošću preuzimanja različitih aplikacija za pretraživanje i pregledavanje Interneta, napisao je na blogu direktor za upravljanje proizvodima Paul Gennai.

"Pojavit će se dva zaslona – jedan za aplikacije za pretraživanje i jedan za preglednike. Svaki od njih sadržavat će po pet aplikacija, uključujući i one već instalirane", rekao je.

Izbor aplikacija

Pet aplikacija odabrano je načelom popularnosti koja je utvrđena na temelju industrijskih podataka i broja preuzimanja u svakoj zemlji. Njihov redoslijed na ekranu bit će rezultat nasumičnog odabira, tumače u Googleu.

"Kada korisnik sa zaslona preuzme aplikaciju za pretraživanje, pitat ćemo ga također želi li pri sljedećem otvaranju Chromea promijeniti njegov zadani pretraživač", objašnjava Gennai.

Nove opcije pojavit će se na postojećim i novim mobilnim telefonima s ugrađenim Androidom u Evropi.

Ako ne udovolji zahtjevu Komisije, Googlu prijeti kazna u iznosu do pet posto Alphabetovog prosječnog dnevnog prometa na svjetskom nivou.

Lobistička udruga FairSearch, na temelju čije je tužbe EU pokrenuo istragu protiv Googlea, pozvala je Komisiju da bude strožija prema Googleu.

"Fairsearch odbacuje današnje Googleovo lansiranje zaslona s izbornim aplikacijama za Android i smatra ga nedostatnim jer se njime ne ispravlja ključni problem - naime, da će Googleove aplikacije i dalje ostati zadane na svim uređajima s Androidom", stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.