Oglasi

Google izbrisao još pola milijarde linkova

Američka kompanija, na zahtjev vlasnika, briše linkove koji krše zakone o autorskim pravima.
Kompaniju Google često optužuju da ponašanjem potiče internetsku piraterijuAP

Kompanija Google je u ovoj godini izbrisala pola milijarde spornih linkova, što je gotovo istovjetno broju linkova koji su izbrisani prošle godine.

Google briše linkove na zahtjev vlasnika autorskih prava kada se ona krše na internetskim stranicama, prenosi bečki dnevnik Standard.

Ova kompanija je tokom godine dobila više od 523 miliona zahtjeva za brisanje linkova iz svojih rezultata pretraga zbog kršenja autorskih prava.

Prema podacima Googlea, objavljenih u aktuelnom izvještaju "Kako se Google bori protiv piraterije", izbrisano je 98 posto prijavljenih linkova.

Reagiranje za šest sati

U tom dokumentu se navodi da se na zahtjeve reagira u roku od šest sati.

Najbolja metoda za borbu protiv piraterije je da se ponudi odgovarajuća legalna ponuda, ističe Google.

Lobističke grupacije filmske i muzičke industrije kritiziraju Googleov način borbe protiv piraterije, ističući da su nedovoljni njihovi napori da se ta pojava suzbije.

Izvršni direktor Udruženja muzičke industrije Velike Britanije Jeff Taylor rekao je da je Google i dalje podstrekač piraterije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.