Google i Tencent će surađivati na razvoju novih tehnologija

Tencent
Suradnja američkog kineskog diva privući će pozornost u svijetu internetskih tehnologija (Reuters)

Internetski divovi Google i Tencent najavili su u petak dugoročni sporazum o dijeljenju patenata, signalizirajući ujedno moguću suradnju u budućnosti na razvoju novih tehnologija.

Kompanije nisu navele pojedinosti o prirodi i opsegu moguće suradnje, ali su u zajedničkom priopćenju istaknule da su “otvorene za dublju suradnju u budućnosti na razvoju inovativnih novih tehnologija“.

“Zahvaljujući suradnji na ovakvim sporazumima tehnološke kompanije mogu se fokusirati na razvoj boljih proizvoda i usluga za korisnike”, kazao je prema priopćenju čelnik Googleova odjela za patente Mike Lee, kako prenosi Hina.

Obuhvaćen širok raspon proizvoda

Čelnik Tencentova odjela za intelektualno vlasništvo Sam Xu dodao je da će sporazum o dijeljenju patenata “unaprijediti suradnju između dvije vodeće tehnološke kompanije”.

Sporazum će obuhvatiti široki raspon proizvoda, istaknule su kompanije, ne navodeći pojedinosti.

Google je sklopio sporazume o dijeljenju patenata i sa Samsungom, LG-om i drugim kompanijama.

Posrijedi su uobičajeni sporazumi kojima se nastoji minimalizirati povreda patenata, napominje AFP.

Tencent je u Kini uspostavio platformu za razmjenu poruka WeChat i prvi je u zemlji u segmentu društvenih medija i igrica.

Nastoje također proširiti poslovanje sa zabavnim sadržajima i igricama, naznačivši da bi mogli kupiti filmske studije, proširiti se na proizvodnju sadržaja i aktivirati se na više područja u inozemstvu.

Suradnja američkog diva u segmentu pretraživanja interneta i kineskog tehnološkog šampiona, druge i pete kompanije u svijetu po tržišnoj vrijednosti prema Bloomberg Newsu, zasigurno će privući pozornost u svijetu internetskih tehnologija.

Zatopljivanje odnosa

Google je 2010. godine de facto povukao svoju tražilicu iz striktno kontroliranog kineskog interneta zbog spora u vezi cenzure i kibernetičkih napada.

Mnoge su njegove usluge i dalje blokirane.

U međuvremenu su se pojavile naznake zatopljivanja odnosa.

Tako su kineski regulatori interneta nedavno odobrili Googleov alat za prevođenje, a američka kompanija prošlog je mjeseca objavila da će u Pekingu otvoriti novi centar za istraživanje umjetne inteligencije.

Izvor: Agencije