Google i Novartis razvijaju ‘pametne leće’

Pametne leće će razvijati Google i Novartis (Google)

Švicarska farmaceutska kompanija Novartis sklopila je ugovor sa Googleom za razvijanje „pametnih“ kontaktnih leća, koje bi pomogle dijabetičarima da prate nivo glukoze u krvi ili da vrate sposobnost oku da se fokusira.

Uređaj za dijabetičare bi mjerio nivo glukoze u očnoj sluznici te bežično slao podatke na mobitel, navode iz Novartisa.

Ova tehnologija bi potencijalno mogla promijeniti život mnogih dijabetičara koji se bockaju u prste čak deset puta dnevno, kako bi provjerili nivo proizvodnje šećera u tijelu.

Uspjeh bi za Novartis značio ulazak na globalno tržište uređaja za praćenje šećera u krvi, za koje se vjeruje da će do 2017. godine vrijediti više od 12 milijardi dolara, prema istraživanju kompanije GlobalData. Od dijabetesa boluju gotovo 382 miliona ljudi širom svijeta.

Druga uloga ”pametnih leća” je u slučaju staračke dalekovidnosti, gdje oko gubi mogućnost zaoštravanja na bliske predmete. Novartis se nada da će tehnologija leća pomoći vratiti sposobnost oku da se akomodira na predmete u neposrednoj blizini, slično kao autofokus na kameri.

Nove aplikacije

Neinvazivni senzori, mikročipovi i drugi manji elektronski uređaji će biti ugrađeni u kontaktne leće.

Na temelju ugovora sa Googleom, Novartisov Alcon će dalje razvijati i komercijalizirati tehnologiju leća koje dizajnira Google.

Finansijski detalji nisu objavljeni.

Ovaj savez se rodio od kako farmaceutske kompanije istražuju načine pomoću kojih će tehnologija preoblikovati zdravstvo, pomažući pacijentima da prate vlastito zdravlje i smanje troškove pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti. Sa druge strane, tehnološke kompanije poput Applea, Samsunga i Googlea pokušavaju razviti aplikacije vezane za zdravlje za nosive uređaje.

Glavni izvršni direktor Novartisa Joe Jimenez rekao je kako se nada da će ovaj proizvod ući na tržište za pet godina.

„Ovo zaista spaja visoku tehnologiju sa biologijom, a ta kombinacija je veoma uzbudljiva za nas“, rekao je Jimenez za Reuters.

„Mislim da ćemo vidjeti sve više i više područja nezadovoljene medicinske potrebe, gdje kompanije poput Novartisa pristupaju na netradicionalan način pri rješavanju tih nezadovoljenih potreba.“

Iako postoji licenca samo za oko, Jimenez je rekao da farmaceutske kompanije, također, razmišljaju o primjeni tehnologije i u drugim područjima, kao što je daljinsko nadziranje pacijenata sa srčanim tegobama.   

Izvor: Agencije