Google dostigao prekretnicu s kvantnim računarom

Kvantno računanje rastuća je i donekle zbunjujuća tehnologija za drastično ubrzanu obradu informacija (EPA)

Googleovi istraživači objavili su članak u kojem kažu da su “kvantnim računarom” obavili proračun koji “tradicionalni računar” nikad ne bi mogao dovršiti.

Iz kompanije kažu da je njegov eksperimentalni “kvantni procesor” za samo nekoliko minuta završio proračun na kojem bi “tradicionalni superračunar” radio hiljadama godina, prenosi Beta.

To otkriće, objavljeno u srijedu u naučnom časopisu Nature, pokazuje da je “kvantno ubrzanje moguće postići u sistemu stvarnog svijeta i da ga ne sprečavaju nikakvi neotkriveni zakoni fizike”, napisali su istraživači.

Kvantno računanje rastuća je i donekle zbunjujuća tehnologija za drastično ubrzanu obradu informacija.

Na više mjesta istovremeno

Kvantni računari jednog dana mogli bi iz temelja preobratiti obavljanje zadataka za koje bi postojećim računarima bile potrebne godine rada, uključujući potragu za novim lijekovima i optimizaciju planiranja gradova i saobraćaja.

Ta tehnika oslanja se na “kvantne bitove” ili “kubite” (qubits), koji mogu istovremeno registrirati podatke vrijednosti i nula i jedan, što su vrijednosti računarskog jezika.

Velike tehnološke kompanije Google, Microsoft, IBM i Intel bave se tom tehnologijom.

Budući da mogu imati višeznačnu prirodu, “kvantne stvari mogu biti na više mjesta istovremeno”, rekao je Christopher Monroe, fizičar s Univerziteta Maryland, osnivač preduzeća za kvantna istraživanja IonQ.

“Pravila su vrlo jednostavna, samo su zbunjujuća”, dodao je.

Googleovi nalazi, međutim, već nailaze na odbacivanje drugih istraživača.

Jedna verzija Googleovog dokumenta pojavila se na internetu prošlog mjeseca i istraživači su je zapazili prije nego što je povučena.

IBM ima procesor ‘Sycamore’

IBM se ubrzo osvrnuo na tvrdnju Googlea da je postigao “kvantnu nadmoć”, što znači da se stiglo dotle da kvantni računar može obaviti proračun koji tradicionalni računar ne može ni tokom cijelog radnog vijeka.

Googleov dokument, koji je nakratko bio na internetu, pokazao je da je računanje za koje bi najbržem superračunaru na svijetu bilo potrebno 10.000 godina Googleov kvantni procesor “Sycamore” završio za samo tri minuta i 20 sekundi.

No, istraživači IBM-a kažu da je Google potcijenio “konvencionalni superračunar”, koji se zove “Summit”, i da bi on mogao istu računicu završiti za dva i po dana.

“Summit” je djelo IBM-a i radi u Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge u ​​Tennesseeju.

Google nije komentirao te tvrdnje IBM-a.

Bez obzira na to je li Google postigao “kvantnu nadmoć” ili ne, njegovo otkriće može biti važno konkurentima, a ukazuje i da rad na tom polju sazrijeva.

‘Možda će proći desetljeća’

“Tačka ‘kvantne nadmoći’, koju je Google, navodno, postigao, ključni je korak u potrazi za praktično upotrebljivim kvantnim računarima”, napisao je John Preskill, profesor na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech), koji je izvorno skovao termin “kvantna nadmoć”.

To znači da istraživanje “kvantnog računanja” može ući u novu fazu, napisao je on, iako će do znatnijeg utjecaja na društvo “možda proći i desetljeća”.

Od proračuna koji je obavio Googleov računar ima malo praktične koristi, napisao je Preskill, dodajući: “Osim za testiranje procesora.”

I Monroe je to rekao.

“Zanimljivija tačka bit će kada se napravi neka korisna aplikacija”, rekao je Preskill.

Izvor: Agencije