Oglasi

Google će nuditi opciju brisanja podataka

Korisnici Googlea će u bilo kom trenutku u postavkama moći izbrisati hitoriju lokacija i podatke o aktivnostima na internetu.
Nova opcija mogla bi biti dostupna već narednih sedmica na Android i iOS platformamaEPA - Ilustracija

Američki tehnološki div Google će uskoro korisnicima ponuditi novu opciju automatskog brisanja podataka o povijesti lokacije i aktivnostima na internetu, javlja Anadolija.

Portal The Verge objavio je kako se Google priprema za lansiranje nove opcije koja će korisnicima pružiti takvu mogućnost.

Kako je ranije navedeno iz Googlea, "kompanija pridaje veliki značaj tome da korisnicima pruža više mogućnosti za upravljanje podacima".

Korisnici Googlea će u bilo kojem trenutku u postavkama moći izbrisati svoju povijest lokacija i podatke o aktivnostima na internetu.

Brišu sve podatke starije od 18 mjeseci

Osim toga, korisnicima će biti omogućeno da traže i automatsko brisanje svojih podataka u razdoblju koje odredi sustav, a to je prema sadašnjim informacijama, od tri do 18 mjeseci. 

U slučaju da korisnici ne zahtijevaju brisanje podataka na određeno vremensko razdoblje, oni će biti pohranjivani do 18 mjeseci, a svi podaci stariji od toga će automatski biti obrisani. 

Očekuje se da bi nova Googleva opcija mogla biti dostupna već narednih tjedana na Android i iOS platformama. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.