Gojković: Izbori u Srbiji neće biti održani u martu

Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM-a po principu 3 + 2 (EPA)

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, nakon treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uvjetima uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, da predstojeći izbori neće biti održani u martu nego u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava, prenosi agencija Beta.

“Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić), kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga”, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Navela je da je jedan od zaključaka razgovora s tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao prijedlog naći na sljedećoj sjednici Skupštine, “što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji”.

Dvije opcije

Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) po principu 3 + 2.

Odgovarajući na pitanje novinara kada najkasnije izbori mogu biti održani, predsjednica Skupštine Srbije rekla je da “mora da se izračuna koji je to datum, a da izbori budu redovni”.

“Mislim da je dobro odlaganje koje će omogućiti građanima Srbije da se odluče između dve različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i želimo da ličimo na države koje su već deo Evropske unije i na izborne procese u tim državama”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, “bilo bi bolje da oni koji su tražili dijalog i učestvuju u njemu”.

Izvor: Agencije