Gojaznost djece udesetostručila se za 40 godina

Istraživači su pozvali na bolju prehranu u kući i školi te više fizičkog vježbanja (EPA)

Broj gojazne djece i adolescenata širom svijeta udesetostručio se u posljednjih 40 godina, a rast se ubrzava u zemljama s niskim i srednjim prihodima, posebno u Aziji, pokazalo je veliko istraživanje.

Stope dječije i tinejdžerske gojaznosti stabilne su u Sjedinjenim Američkim Državama, sjeverozapadnoj Evropi i drugim bogatim zemljama, ali tu ostaju “neprihvatljivo visoke”, rekli su istraživači s Imperial Collegea u Londonu i iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Tokom 40 godina došli smo s gotovo 11 miliona do više od desetostrukog povećanja na 120 miliona gojazne djece i adolescenata širom svijeta”, rekao je na konferenciji za novinare vodeći autor Majid Ezzati s Fakulteta za javno zdravlje Imperial Collegea.

To znači da je gotovo 8% dječaka i gotovo 6% djevojčica širom svijeta bilo gojazno u 2016, naspram manje od 1% za oba spola u 1975, prenosi Hina.

Kontrola prehrane

Dodatnih 213 miliona djece u dobi od pet do 19 godina imalo je pretjeranu težinu prošle godine, ali je bilo ispod praga gojaznosti, prema najvećem ikad urađenom istraživanju, zasnovanom na mjerenju visine i težine 129 miliona ljudi.

Istraživači su pozvali na bolju prehranu u kući i školi te više fizičkog vježbanja kako bi se spriječilo da ova generacija postanu odrasli s povećanom opasnošću od dijabetesa i raka zbog pretjerane težine.

Jasne naljepnice na prehrambenim proizvodima s podacima o sadržaju soli, šećera i masnoća potrebne su kako bi pomogle potrošačima da donesu “zdrave odluke”, reklo je istraživanje.

Trebalo bi razmotriti oporezivanje i oštra ograničenja reklamiranja “hrane smeća”, navodi studija. WHO je već preporučio 20-postotni porez na zašećerene napitke kako bi se smanjila potrošnja.

Južnoafrička Republika, Egipat i Meksiko, koji su “prije četiri desetljeća imali vrlo nizak nivo gojaznosti”, sada imaju stope gojaznosti kod djevojčica “između 20 i 25%”, među najvišima, rekao je Ezzati.

Prelazi težine

“Iskustva istočne Azije i Latinske Amerike te Kariba pokazuju da prijelaz od premršavosti do pretjerane težine i gojaznosti može biti brz”, rekla je studija.

Ako se nastave sadašnji trendovi, 2022. bit će više gojazne djece i tinejdžera nego premršavih, kojih sada ima 192 miliona, od čega je polovina u Indiji, reklo je istraživanje.

Polinezija i Mikronezija imale su najvišu stopu dječije gojaznosti prošle godine, 25,4% kod djevojčica i 22,4% kod dječaka, a slijedi ih “regija s visokim prihodima engleskog govornog područja”, koja uključuje Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Irsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Među zemljama s visokim prihodima Sjedinjene Američke Države imaju “najvišu stopu gojaznosti kod djevojčica i dječaka”, 19,5 i 23,3%.

Izvor: Agencije