Gojak: BiH vrijedi više nego što je dosad pokazala

Gojak: Dinamo je sam sebi najveći neprijatelj kada podcijeni protivnika (EPA)

Odlični veznjak zagrebačkog Dinama Amer Gojak smatra da reprezentacija Bosne i Hercegovine ima dobru generaciju igrača koji se trebaju plasirati na Evropsko prvenstvo 2020. Prema njegovom mišljenju, bh. tim ima izvanrednog selektora Roberta Prosinečkog, a igrači ne mogu tražiti bilo kakav alibi i moraju dati maksimum da se plasiraju na šampionat Evrope.

Naš sagovornik je svjestan da u dosadašnjem toku kvalifikacija bh. reprezentacija nije pokazala ono što može i zna.

Bh. reprezentativac Gojak idealno je otvorio novu sezonu fenomenalnim golom za pobjedu Dinama nad Rijekom sa 1:0 na maksimirskom stadionu, čim je zagrebački sastav osvojio trofej Superkupa Hrvatske. U maniru velikog fudbalskog znalca, Gojak se riješio protivničkog čuvara i iz okreta sa 14 metara pogodio rašlje protivničkog gola u 41. minuti.

Tako su se „Modri“ revanširali Rijeci za poraz od 1:3 u finalu Kupa Hrvatske na kraju prošle sezone. U dvoboju prvaka i osvajača Kupa Hrvatske, Gojak je nastavio sa sjajnim igrama iz završnice prošle sezone kada je bio jedan od najboljih pojedinaca protiv Italije na gostovanju u Torinu, ali to nije pomoglo bh. selekciji da izbjegne poraz 1:2 u četvrtom kvalifikacionom meču grupe J za odlazak na Euro.

Ofanzivni vezni igrač rođen je prije 22 godine u Sarajevu i nastupao je za mlađe kategorije Željezničara pet godina, odakle je prešao u Olimpik, za koji je igrao od 2014. do 2015.  Transfer u Dinamo bio je pravi potez Gojaka, koji se potpuno igrački afirmisao i postao reprezentativac BiH, za čiji je A tim debitovao u gostujućem remiju protiv Austrije (0:0) u Ligi nacija, 15. novembra 2018. Tada je bh. tim izborio plasman u A diviziju Lige nacija. Upisao je šest nastupa za bh. selekciju.

Nekoliko evropskih timova nastoji angažovati Gojaka u svojim redovima. Pominje se da zagrebački klub traži 15 miliona eura na iznos obeštećenja za transfer Gojaka, kojeg je doveo u svoju omladinsku školu početkom 2015, plativši manje od 500.000 eura.

Bivši omladinac Željezničara ima ugovor sa Dinamom do 15. juna 2022. i kaže da uživa igrajući za klub sa Maksimira, dok se o njegovoj karijeri brine otac u kojeg ima bezgranično povjerenje.

Za Al Jazeeru je govorio o osvajanju Superkupa Hrvatske, ambicijama Dinama u novoj sezoni, konkurentima za titulu, te šansama BiH da se plasira na EP, koji će biti održan od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 različitih gradova i isto toliko država.

  • Kakav je bio osjećaj kada ste golom protiv Rijeke donijeli Dinamu trofej Superkupa Hrvatske?

Uvijek je lijep osjećaj zabiti gol za Dinamo i reprezentaciju BiH. Veselim se svakom golu, posebno onima koji znače trofej kao što je to bio slučaj u utakmici sa Rijekom. No, više od individualnih uspjeha važniji su mi oni momčadski. Uvijek je tako bilo.

  • Da li će trofej dati poticaj ekipi sa Maksimira za dobre igre u kvalifikacijama Lige prvaka?

Naravno. Silno smo htjeli taj trofej iz dva razloga: kako bismo uzvratili Rijeci za poraz u finalu Kupa u Puli i zbog dobrog ulaska u novu sezonu. Svi znamo da su nama ključni ovi ljetni mjeseci kada se igraju europske kvalifikacije i jako je bilo bitno krenuti pobjedničkom trasom.

  • Koji je cilj „Modrih“ u Ligi prvaka ove sezone?

Polako. Idemo iz utakmice u utakmicu. Ako nas one odvedu u Ligu prvaka, tada ćemo pričati koji su nam ciljevi. U ovih nekoliko godina otkako sam član Dinama, naučio sam da su klupski ciljevi najveći. U Hrvatskoj je cilj osvojiti trofej u svakom natjecanju u kojem igramo, a što se tiče internacionalne scene, želimo se plasirati u neku od skupina Lige prvaka ili Evropske lige. Idealno bi bilo da odemo u skupinu Lige prvaka, ali prema tom cilju idemo polako.

  • Ostajete li u Dinamu, pošto imate ponude iz Betisa, Seville, Villarreala, Werdera, Schalkea, Glasgow Rangersa, itd?

Igrač sam Dinama pod ugovorom, lijepo mi je u Zagrebu i uživam igrajući u dresu Dinama. To je sve što ću reći na tu temu. Imam oca kojem bezgranično vjerujem, a koji se brine o mojoj karijeri. Imam i klub koji štiti svoj interes, ali i moj. Kada dođe vrijeme za rastanak, pamtit ću sve silne uspjehe, a do tada idemo angažovanjem cijele ekipe po nove trofeje u Hrvatskoj i što bolje rezultate u Europi.

  • Očekujete li dominaciju aktuelnog prvaka Hrvatske Dinama kao i u prošloj sezoni 1. HNL-a?

U Hrvatskoj sve ovisi o nama. Ako smo mi pravi, onda nam nitko ništa ne može. Veseli me što u Rijeci i Osijeku imamo dobru konkurenciju, jer je to dobro i za ono što nas čeka u Europi. Ipak, mislim da je u Maksimiru najveća koncentracija kvalitetnih igrača.

  • Ko će biti konkurenti za odbranu titule u Hrvatskoj?

Rekao sam u prethodnom pitanju da su to Rijeka i Osijek. Prijeti i Hajduk, više zbog tradicije, ali ne treba ih podcijeniti kao ni bilo koga drugog. Onog trenutka kada podcijenimo protivnika, tada postajemo sami sebi najveći neprijatelji. Respektujemo sve protivnike, ali nemamo strah ni od koga.

  • Kako je sarađivati sa trenerom najtrofejnije hrvatske ekipe Nenadom Bjelicom?

Mislim da ne postoji riječi kojima bih opisao naš odnos. Nenad Bjelica je bivši igrač. Koliko čujem od ljudi bio je jako dobar, reprezentativac i najbolji igrač Hrvatske jedne sezone. Kao trener je još bolji, ima fudbal u malom prstu, okružio se sjajnim pomoćnicima i izuzetno je jak na psihološkom planu. Zna pričati s igračima, a to je ponekada najvažniji segment trenerskog posla. Uživam raditi s njime.

  • Slažete li se dobro sa povremenim bh. reprezentativcem Izetom Hajrovićem u igri Dinama?

Gledajte, da mi u Dinamu nismo dobra „škvadra“ kako se to kaže u Zagrebu – nikada ne bismo postizali uspjehe kakve smo napravili u prošloj sezoni. Što ti znači kvaliteta, ako nemaš dobru atmosferu u momčadi, a mi je definitivno imamo i Izet prednjači u tome. Uvijek je spreman na šalu i zezanciju. Kada se radi ozbiljno, onda je jako odgovoran u tom segmentu.

  • Šta je nedostajalo „Modrima“ za prolaz protiv Benfice (1:3) u osmini finala Evropske lige?

Nedostajalo je malo sportske sreće. Mislim da nas Benfica nije nadigrala u te dvije utakmice. U prvoj smo bili bolji u Maksimiru, u drugoj smo se dobro držali u Lisabonu, a primili smo neke golove kakvi se rijetko zabijaju. I onda smo imali prilike koje nismo iskoristili. Treba izvući pouke i to iskustvo primijeniti u sljedećoj sezoni.

  • Da li je BiH zakazala u četiri kola grupe J kvalifikacija za EP, u kojoj zauzima peto mjesto sa četiri boda?

Nismo ostvarili ono što smo htjeli i mogli. Jednostavno se tako poklopilo i nama je najviše žao jer osjećamo da vrijedimo više nego su odigrane utakmice pokazale. Na svu sreću, kvalifikacije još nisu gotove i postoji šansa. Sve dok šanse postoje, nikada se ne treba predati, nego pokušati ostvariti cilj. Stalno ponavljam da sam svjestan što narodu u mojoj BiH znače uspjesi reprezentacije i dat ćemo sve od sebe da stignemo do Europskog prvenstva. Tu ne postoje druge opcije.

  • Nadate li se pobjedama bh. tima protiv Lihtenštajna, 5. septembra u Zenici i sa Armenijom, tri dana kasnije na gostovanju?

Moramo ići na maksimalan učinak pošto imamo igrače koji to mogu i znaju ostvariti. Siguran sam da ćemo se veseliti u septembru i da će navijači biti sretni nakon što budu odigrane ove dvije utakmice.

  • Može li BiH izboriti prvi put prolaz na Euro, bilo u kvalifikacijama ili putem baraža?

Ne da može, nego mora. Imamo dobru generaciju reprezentativaca, Prosinečki je odličan selektor i nemamo nikakvog opravdanja da ne uspijemo. Treba nam malo i sportske sreće, ali sreću treba izazvati dobrim igrama. Neće nam nitko ništa pokloniti, nego se za rezultat moramo dobro potruditi i oznojiti.

  • Koje selekcije iz regije će se kvalifikovati na prvenstvo Starog kontinenta?

Sada ste me malo zatekli pitanjem jer ne pratim baš druge grupe. Znam da su Hrvati kiksali protiv Mađarske 1:2 u Budimpešti, ali su dobili Vels 2:1 u Osijeku. Rrahmani, moj bivši suigrač iz Dinama je dobar s Kosovom (treća pozicija sa bodom manje iza vodeće Engleske i Češke, a ispred Crne Gore i Bugarske), Srbija se mora tući s Portugalom za baraž, što nije lako. Slovenija isto nije otvorila kvalifikacije kako se nadala. Ima još utakmica i dovoljno prostora da se otklone greške i popravi plasman.

  • U čemu je bila najveća snaga novog evropskog klupskog šampiona Liverpoola u prošloj sezoni Lige prvaka?

Sjajni igrači, odličan trener Juergen Klopp i fenomenalna atmosfera. Upravo ono o čemu vam pričam da imamo i u Dinamu. Kada se takve stvari poklope, onda i najviši ciljevi izgledaju dostižni.

Izvor: Al Jazeera