Godišnjica zločina u Sjeverinu: Ubijeni zbog nacionalne i vjerske pripadnosti

Iz vozila su izvedeni samo putnici bošnjačke nacionalnosti (Al Jazeera)

Porodice ubijenih, predstavnici nevladinih organizacija kao i lokalne vlasti položit će danas cvijeće na spomen-obilježje ubijenim mještanima u Sjeverinu na krajnjem jugozapadu Srbije, a nakon toga će kod kafane „Amfora“ baciti cvijeće u rijeku Lim.

Prošlo je 27 godina od zločina u Sjeverinu, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica „Osvetnici“,  kojom je komandovao Milan Lukić, oteli, mučili i ubili 16 građana bošnjačke nacionalnosti.

Izvedeni iz autobusa

Autobus je 22. oktobra 1992. godine zaustavljen u selu Mioče, kod mjesta Rudo u BiH, na putu za Priboj. Iz vozila su izvedeni samo putnici bošnjačke nacionalnosti (15 muškaraca i jedna žena), a potom su kamionom odvezeni u višegradski motel Vilina vlas.

Nekoliko dana kasnije ubijeni su, a tijela su bačena u rijeku Drinu.

Za ovaj zločin pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine su na 20 godina zatvora pravosnažno osuđeni Milan Lukić, Oliver Krsmanović i Dragutin Dragićević, a Đorđe Šević na 15 godina.

U Beogradu, organizacija „Žene u crnom“ i „Inicijativa mladih za ljudska prava“ obilježavaju ovaj dan uz poruku da zločin nikad neće biti zaboravljen, podsjećajući da su do danas pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Liberalno-demokratska partija (LDP), stranka u Parlamentu Srbije, koja je tražila da žrtve iz Sjeverina dobiju status civilnih žrtava rata, ranije je isticala da su životi tim ljudima nasilno okončani samo zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti.

Imena žrtava

Ubijeni su: Meho Hodžić (37), Mevlida Koldžić–Hodžić (30), Ramahudin Ćatović (24), Medredin Hodžić (30), Mustafa Bajramović (44), Mehmed Šebo (30), Idriz Gibović (50), Hajrudin Sajtarević (37), Mithad Softić (42), Derviš Softić (39), Sead Pecikoza (30), Mujo Alihodžić (42), Alija Mandal (38), Muzafer Hadžić (36), Ramiz Begović (59) i Esad Džihić (24).

Izvor: Al Jazeera