Godišnjica tragedije “Busbyjevih beba”

Na licu mjesta ili nekoliko dana kasnije u minhenskoj bolnici, živote su izgubile 23 osobe (EPA)

Višestruki nogometni prvak Engleske Manchester United u ponedjeljak je obilježio najtužniji datum u svojoj historiji. Prije 54 godine, šestog februara, grupa igrača ovog engleskog kluba poginula je na aerodromu u Minhenu.

Popularne „Busbyjeve bebe“ vraćale su se sa utakmice u Beogradu, gdje su protiv domaće Crvene zvezde remizirale 3:3 u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Avion sa ekipom Uniteda sletio je u njemački  grad kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju polijetanja zbog klizave piste.

Prvak Evrope

Tom prilikom, na licu mjesta, ili nekoliko dana kasnije u minhenskoj bolnici, živote su izgubile 23 osobe, među kojima i osmorica igrača: Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Geoff Bent, Liam Whelan i Duncan Edwards.

Nastradala su i dva trenera, Tom Curry i Bert Whalley, kao i sekretar kluba Walter Crickmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i kapetan aviona Kenneth Rayment.

„Ova tragedija je nezaobilazan dio historije Uniteda, kao i činjenica da se trener Matt Busby oporavio od povreda i 10 godina kasnije izgradio novi tim koji je doveo United do prve titule prvaka Evrope“, navodi se u tekstu objavljenom na internet stranici „Crvenih đavola“.

„Nikada vas nećemo zaboraviti”, poručili su sa Old Trafforda.

Manchester United je, uprkos nesreći, te sezone nastavio takmičenje u Evropi, ali je u polufinalu Kupa evropskih šampiona izgubio od Milana.

Izvor: Agencije