Godišnjica ratnog zločina u Štrpcima

Pripadnici Vojske Republike Srpske izveli su 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili (AP)

Navršava se 27 godina od otmice u Štrpcima 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Tog dana, 27. februara 1993. godine, oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom ubijeni, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore, saopćila je nevladina organizacija Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

“Prošlo je 27 godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriju druge države. Samim tim, postavljanje spomen-ploče na beogradskoj željezničkoj stanici, koja bi trebala podsjećati na ovaj ratni zločin, za sve nas postaje nezamisliv cilj”, kazao je Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a.

Za taj ratni zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, Luka Dragičević i komandant interventne jedinice u Višegradskoj brigadi Boban Inđić.

Pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve

Krajem 2019. godine Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, dok je pred sudom u Beogradu u toku suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić, podsjećaju iz UDIK-a.

Oni su optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno s pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Izvor: Agencije