Oglasi

Godišnjica masakra: Položeno cvijeće na Slanoj banji

Tuzla se prisjeća svoje mladosti koja je prekinuta na današnji dan prije 24 godine.
Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrtAnadolija

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na Slanoj banji u Tuzli te okupljanjem na Kapiji počelo je komemorativno obilježavanje 24. godišnjice masakra na Kapiji i ubistva 71 mladića i djevojaka, prenosi Anadolija.

Porodice ubijenih, prijatelji i komšije okupili su se jutros na Aleji mladosti na Slanoj banji kako bi obilježili 24. godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno. 

Anadolija

Prije dvadeset i četiri godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. 

Prisjećanje na prekinutu mladost

Tuzla se danas prisjeća svoje mladosti koja je prekinuta na današnji dan prije 24 godine.

U jutarnjim satima položeni su vijenci i cvijeće civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a zatim je održana komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji. U 20.55 sati, u vrijeme napada oglasit će se sirene.

Anadolija

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila "živjeti normalno".

Fizičke i psihičke posljedice za preživjele

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona. Sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknuli su zastave na pola koplja/jarbola, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode danu žalosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.