Godišnjica kontroverzne smrti princeze Diane

Osim miliona Britanaca, u Londonu su posljednjem ispraćaju princeze prisustvovale javne i istaknute ličnosti iz cijelog svijeta (EPA)

“Štampa je svirepa. Ona ništa ne oprašta. Samo lovi greške. Svaki motiv je izokrenut, svaki gest kritiziran.” Samo sedmicu nakon što je za pariski Le Monde izgovorio ove riječi, britanska princeza Diana je zajedno sa svojim partnerom, milijarderom Dodijem Fayedom, poginula u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu, bježeći od paparazza prije 15 godina, 31. augusta 1997.

Tragedija se dogodila godinu dana poslije razvoda popularne Lady Di od britanskog prestolonasljednika Charlesa, a mjesec dana prije nesreće tabloidi su objavili da je tada 36-godišnja princeza u romantičnoj vezi s egipatskim milijarderom Fayedom (41), sinom vlasnika čuvene robne kuće Harrods.

Snimili su ih na jahti na Mediteranu, u društvu dvojice princezinih sinova, Williama i Harryja, unovčili fotografije po cijeni od dva miliona dolara i nastavili proganjati par.

Princ Charles i sinovi na posljednjem ispraćaju [AFP/ Getty]

Ispostavilo se da je grupa prevaranata odmah poslije pogibije kontaktirala vlasnika Harrodsa i ponudila mu navodne kopije dokumenata koji dokazuju da je američka obavještajna služba CIA znala za pripreme zavjere britanskog MI6 protiv princeze i njegovog sina. Oni su ponudili i lažni medicinski izvještaj da je princeza Diana bila u drugom stanju kada je poginula.

Godine 2006, trojica fotografa koji su se našli na Sudu zato što su slikali Dianu i Fayeda u noći kada su poginuli, osuđeni su na simboličnu kaznu od jednog eura na ime odštete za povredu privatnosti.

Iste godine, objavljeni su rezultati zvanične policijske istrage u Velikoj Britaniji, koja je utvrdila da je britanska princeza poginula u “tragičnoj saobraćajnoj nesreći” u Parizu i da su tvrdnje o “teoriji zavjere” neosnovane.

U istrazi je saslušano blizu 400 ljudi, uključujući princa Charlesa, njegovog oca, princa Philipa, kao i šefove britanskih službi sigurnosti, MI5 i MI6.

Deset godina poslije Dianine smrti obavljene su četiri obimne istrage o njenoj pogibiji. Sve istrage, francuske i i britanske, zaključile su da je riječ o saobraćajnoj nesreći.

Britanski prinčevi su prvi put na desetogodišnjicu smrti 2007. govorili o tome. Harry je tada rekao da nikada neće prestati sebi postavljati pitanja o pogibiji svoje majke.

Harry je dodao: “Šta god da se desilo u tom tunelu, znate da niko nikada neće tačno saznati.”

Izvor: Agencije