Oglasi

Godišnjica kontroverzne smrti princeze Diane

U pariskom tunelu u teškoj saobraćanoj nesreći prije 15 godina poginuli su princeza Diana i njen partner Dodi Fayed.
Osim miliona Britanaca, u Londonu su posljednjem ispraćaju princeze prisustvovale javne i istaknute ličnosti iz cijelog svijetaEPA

"Štampa je svirepa. Ona ništa ne oprašta. Samo lovi greške. Svaki motiv je izokrenut, svaki gest kritiziran." Samo sedmicu nakon što je za pariski Le Monde izgovorio ove riječi, britanska princeza Diana je zajedno sa svojim partnerom, milijarderom Dodijem Fayedom, poginula u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu, bježeći od paparazza prije 15 godina, 31. augusta 1997.

Tragedija se dogodila godinu dana poslije razvoda popularne Lady Di od britanskog prestolonasljednika Charlesa, a mjesec dana prije nesreće tabloidi su objavili da je tada 36-godišnja princeza u romantičnoj vezi s egipatskim milijarderom Fayedom (41), sinom vlasnika čuvene robne kuće Harrods.

Snimili su ih na jahti na Mediteranu, u društvu dvojice princezinih sinova, Williama i Harryja, unovčili fotografije po cijeni od dva miliona dolara i nastavili proganjati par.


Tunel u Parizu u kojem je poginula Lady Di [EPA]

Proganjali su ih sve do noći između subote i nedjelje, kada je Mercedes kojim je upravljao vozač hotela Ritz u Parizu, u kojem je par odsjeo, izgubio kontrolu nad vozilom, bježeći pred fotoreporterima na motorima i vespama.

U udesu u tunelu ispod pariskog mosta Pont de l'Alma na licu mjesta su poginuli Fayed i šofer koji je vozio brzinom od najmanje 100, a možda i 150 kilometara na sat. Četvrti je putnik automobila, princezin tjelohranitelj Trevor Rees-Jones, preživio.

Automobil je bio do te mjere smrskan da je izvlačenje princeze iz metalnog krša trajalo čitavih sat vremena. Davala je znake života. Druge dvije žrtve su izvađene tek pošto je prerezan lim kola.

Princeza je izdahnula 31. augusta u četiri sata ujutro, nakon što je doktori pariske bolnice La Pitie Salpetriere, poslije dvosatnih pokušaja, nisu uspjeli povratiti u život.

Teorije zavjere

Njene fotografije štampa je plaćala i po 500.000 funti, a za fotografiju slupanog automobila u kome je Diana izgubila život ili bilo čega vezanog za taj tragičan udes nudila je čak milion dolara.

Objašnjenja da je automobil išao velikom brzinom bježeći od fotoreportera na motorima za mnoge nije bio dovoljan razlog za tako tragičan udes. Uz takve sumnje mnogi su se prisjećali da je Diana posljednjih godina bila "noćna mora" britanske kraljevske kuće i ozbiljna opasnost za status najstarije monarhije na svijetu.

Kada je 1981. godine obavljeno takozvano vjenčanje stoljeća, Diana je trebalo biti princeza sa kojom će britanska monarhija ući u 21. stoljeće.


Sa predsjednikom SAD-a Reaganom [AFP/ Getty]

Odmah je postavljeno pitanje - da li je njena smrt nesretan slučaj, ubistvo iz nehata ili, prosto, sudbina?

Istraga je povjerena kriminalističkoj brigadi pariske policije, inače zaduženoj za slučajeve ubistva i terorizam. Kriminalisti su danonoćno ispitivali sedmoricu francuskih fotografa koji su u kobnoj noći jurili za crnim Mercedesom.

Poslije tragedije, britanska kraljevska porodica i kraljica Elizabeth II lično našli su se na udaru neuobičajeno oštre kritike londonske štampe zbog "nedovoljne žalosti" za nesretno nastradalom princezom od  Walesa.

Javno je postavljeno i pitanje zašto na Buckinghamskoj palati nije podignuta zastava na pola koplja, kao na većini zgrada širom Britanije, a kritičari se nisu zadovoljili ni zvaničnim objašnjenjem da se zastava viori samo kada je kraljica u Palati.

Ispraćaj princeze

Lady Di sahranjena je šestog septembra. Osim miliona Britanaca, u Londonu su posljednjem ispraćaju princeze prisustvovale javne i istaknute ličnosti iz cijelog svijeta.


Princeza Diana u Tuzli 1997. godine [EPA]

Svjetsku elitu predvodila je Hillary Clinton, a uz nju je bila i supruga tadašnjeg francuskog šefa države, Bernadette Chirac, predstavljajući i zemlju u kojoj je Diana izgubila život, kao i predstavnici svih evropskih kraljevskih kuća, koje je predvodila holandska kraljica.

Svijet poznatih ličnosti i umjetničkog života predvodio je italijanski operski pjevač i dugogodišnji prijatelj Lady Di, Luciano Pavarotti, glumica Nicole Kidman, Steven Spielberg, pjevač George Michael, kao i Diana Ross.

Britansku političku elitu je predvodio premijer Tony Blair sa svim živim bivšim premijerima.

Princeza Diana je sahranjena kasno popodne na jezerskom otoku na imanju svoje porodice u centralnoj Engleskoj. Sahrana je obavljena daleko od očiju javnosti, u najužem porodičnom krugu.

Singl Eltona Johna „Candle in the Wind“, napisan u čast princezi Diani, za manje od 48 sati od puštanja u prodaju dospio je na prvo mjesto na britanskoj top listi.

Pogibija princeze Diane privukla je veću pažnju britanske štampe nego neki od najdramatičnijih događaja u Drugom svjetskom ratu, saopćila je britanska agencija "Durrants Press Cuttings“, specijalizirana za praćenje naslova u štampi.

Rezultati istrage

U novembru, kriminalistička brigada pariske policije započela je široku potragu za vozilom FIAT Uno, koje je moglo biti upleteno u udes u kojem je poginula Diana. Detaljnim pregledom slupanog Mercedesa i samog mjesta nesreće, istraga je došla do zaključka da se, vjerovatno, FIAT Uno sudario sa Mercedesom, prije nego što je udario u stub tunela.


Princ Charles i sinovi na posljednjem ispraćaju [AFP/ Getty]

Ispostavilo se da je grupa prevaranata odmah poslije pogibije kontaktirala vlasnika Harrodsa i ponudila mu navodne kopije dokumenata koji dokazuju da je američka obavještajna služba CIA znala za pripreme zavjere britanskog MI6 protiv princeze i njegovog sina. Oni su ponudili i lažni medicinski izvještaj da je princeza Diana bila u drugom stanju kada je poginula.

Godine 2006, trojica fotografa koji su se našli na Sudu zato što su slikali Dianu i Fayeda u noći kada su poginuli, osuđeni su na simboličnu kaznu od jednog eura na ime odštete za povredu privatnosti.

Iste godine, objavljeni su rezultati zvanične policijske istrage u Velikoj Britaniji, koja je utvrdila da je britanska princeza poginula u "tragičnoj saobraćajnoj nesreći" u Parizu i da su tvrdnje o "teoriji zavjere" neosnovane.

U istrazi je saslušano blizu 400 ljudi, uključujući princa Charlesa, njegovog oca, princa Philipa, kao i šefove britanskih službi sigurnosti, MI5 i MI6.

Deset godina poslije Dianine smrti obavljene su četiri obimne istrage o njenoj pogibiji. Sve istrage, francuske i i britanske, zaključile su da je riječ o saobraćajnoj nesreći.

Britanski prinčevi su prvi put na desetogodišnjicu smrti 2007. govorili o tome. Harry je tada rekao da nikada neće prestati sebi postavljati pitanja o pogibiji svoje majke.

Harry je dodao: "Šta god da se desilo u tom tunelu, znate da niko nikada neće tačno saznati."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.