Oglasi

Godišnji budžet mafije veći od budžeta EU-a

Godišnji budžet organizovanog kriminala u Italiji prelazi 200 milijardi eura, a većina novca se potroši izvan zemlje.
Na platnoj listi mafije su vrhunski advokati i menadžeriEPA

Godišnji budžet organizovanog kriminala u Italiji veći je od budžeta Evropske unije, s većinom novca potrošenog izvan Italije, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

"Godišnji budžet organizovanog kriminala prelazi 200 milijardi eura", kazao je Giovanni Brauzzi, direktor Odjela za sigurnost, dodavši da se od tog novca tek 10 posto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Evrope i drugdje po svijetu.

"Svugdje imaju dobre prijatelje", kazao je Brauzzi. Za usporedbu, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi eura.

Mafija sarađuje sa pravosuđem

Brauzzi je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u Briselu također kazao da mafija, kada je riječ o manjim kibernetičkim prijetnjama na internetu, sarađuje sa italijanskim pravosuđem u "obostrano korisnom odnosu".

Prema njegovim riječima, mafija ustupa dokaze pravosudnim tijelima kako bi se pronašle te grupe i zaustavile prijetnje te na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavilo dosadašnje djelovanje.

Na platnoj listi mafije su vrhunski advokati i menadžeri.

Brauzzi tvrdi da je italijanski organizovani kriminal duboko usađen u "najvažnije kompanije u finansijskom sektoru".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.