Godinu poslije: Šta znamo o ubistvu Jamala Khashoggija

Turski zvaničnici tvrde da je tijelo Jamala Khashoggija raskomadano te da su ostaci uklonjeni iz zgrade konzulata (Anadolija)

Dana 2. oktobra 2018. saudijski novinar Jamal Khashoggi ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu zbgo dokumenata koji su mu bili potrebni za planirano vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz, državljankom Turske.

Pedesetdevetogodišnji Khashoggi nikada nije napustio zgradu.

U danima koji su uslijedili, turski zvaničnici objavili su da je Khashoggi, koji je za Washington Post pisao kolumne u kojima je kritikovao saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen i da mu je tijelo raskomadano, te da je zločin počinilo 15 operativaca saudijske obavještajne službe.

Rijad je u početku demantovao da ima saznanja o zločinu, ali je kasnije priznao da je Khashoggi ubijen u „odmetničkoj operaciji“.

Ubistvo je izazvalo globalno negodovanje, a istraga Ujedinjenih nacija iz juna potvrdila je da je Khashoggi bio žrtva „ubistva s predumišljanjem“ za koji odgovornost treba snositi Saudijska Arabija. Također je objavila da postoje „dovoljni“ i „kredibilni“ dokazi koji Bin Salmana povezuju s ubistvom.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, saudijski prijestolonasljednik je demantovao da je naredio Khashoggijevo ubistvo, ali da snosi odgovornost za njega jer se desilo za vrijeme njegove vladavine.

Šta treba znati o ubistvu koje je šokiralo svijet?

Ko je bio Jamal Khashoggi

Rođen u Medini u Saudijskoj Arabiji 1958. godine, Khashiggi je jedno vrijeme bio blizak saudijskog kraljevskoj porodici i imao je reputaciju reformiste.

Karijeru je počeo kao novinar u Saudi Gazette, novinama na engleskom jeziku, pokrivajući važne događaje poput sovjetske invazije na Afganistan.

Kasnije je bio savjetnik za medije princa Turkija bin Faisala, bivšeg čelnika saudijske obavještajne službe i bivšeg ambasadora te zemlje u SAD-u.

U narednim godinama, postao je advokat za prava žena i slobodu govora u Saudijskoj Arabiji. Godine 2017. samoinicijativno je otišao u egzil u SAD, govoreći da mu je naređeno da „ušuti“.

Tamo je počeo pisati kolumne za Washington Post, na mjesečnoj bazi, u kojima je često kritikovao politiku Bin Salmana, uključujući odluku o vojnoj intervenciji u Jemenu.

U jednom od tekstova u Postu, Khashoggi je osudio hapšenja saudijskih intelektualaca pod Bin Salmanom, govoreći“. Saudijska Arabija nije uvijek bila ovako represivna. Sada je nepodnošljivo“.

Sebe je opisivao kao saudijskog patriotu, a odbacivao je naziv disidenta.

Šta je Mohammed bin Salman mislio o Khashoggiju?

New York Times je, u izvještaju iz februara, objavio da je Bin Salman u razgovoru iz 2017., rekao svom najbližem saradniku da iskoristi „metak“ na Khashoggiju ako se on ne vrati u Saudijsku Arabiju i prestane kritikovati saudijske vlasti.

Citirajući bivše američke i inostrane zvaničnike sa saznanjima o obavještajnim podacima, The Times je naveo da se Bin Salman, također, žalio jednom od svojih saradnika da je Khashoggi postao previše utjecajan i da njegovi tekstovi i postovi na Twitteru ugrožavaju imidž saudijskog princa kao reformatora koji gleda u budućnost.

Kada mu je saradnik rekao da bi se akcijom protiv Khashoggija rizikovala međunarodna osuda, Bin Salman je navodno rekao da Saudijska Arabija ne bi trebala brinuti o reakciji na način na koji postupa prema svojim građanima.

Nakon što je Khashoggi ubijen, američki mediji su izvijestili da je Bin Salman opisao Khashoggija kao „opasnog islamistu“, u telefonskom razgovoru sa Jaredom Kushnerom, zetom američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovim tadašnjim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Razgovor se desio malo nakon Khashoggijevog nestanka.

Kako je Saudijska Arabija reagovala na Khashoggijevo ubistvo?

Saudijska Arabija je davala kontradiktorne komentare na Khashogijev nestanak, prvo govoreći da je napustio zgradu konzulata. No, kako su turski zvaničnici nastavili objavljivati dokaze da je u slučaj umiješan saudijski vrh, Rijad je priznao da je novinar ubijen u zgradi svoje diplomatske misije.

Nekoliko dana nakon što je Khashoggi nestao, Bin Salman je rekao za Blomberg da je Khashoggi napusti okonzulat nakon „nekoliko minuta ili jedan sat“.

Dana 20. oktobra, saudijski državni tužilac je saopštio da je Khashoggi ubijen u tuči u da je uhapšeno 18 saudijskih državljana. U saopštenju nije navedeno gdje je njegovo tijelo.

Pet dana kasnije, tužilac je rekao da je ubistvo bilo sa „predumišljajem“, pobijajući dotadašnje tvrdnje da je bilo nenamjerno.

U novembru, Shaalan al-Shaalan, zamjenik državnog tužioca, rekao je da je Khashoggi ubijen nakon što „pregovori“ o njegovom povratku u domovinu nisu urodili plodom.

Khashoggi je preminuo od smrtonosne injekcije, a tijelo mu je raskomadano i izneseno iz zgrade, dodao je Al-Shaalan, dodajući da je ubistvo naredio čelnik  pregovaračkog tima koji je poslan da uvjeri Khashoggija u povratak u zemlju.

Saudijske vlasti su od tada podigle optužnice protiv 11 neimenovanih osoba, uključujući pet koji će se suočiti sa smrtnom kaznom ukoliko se dokaže da su „naredili i počinili zločin“. Rijad se, također, opire pritisku Turske da joj izruči osumnjičene.

Saudijski kralj Salman naredio je formiranje ministarskog komiteta, koji bi vodio Bin Salman, kako bi restruktuirao obevještajne službe kraljevine.

Gdje su članovi tima za ubistva?

Prema turskim obavještajnim zvaničnicima, 15 operativaca doputovalo je u Istanbul u dva privatna aviona, nekoliko sati prije nego što je Khashoggi ubijen.

Većina ih je radila za saudijsku vojsku, sigurnosne ili obavještajne službe, kao i kraljevski sud. Među njima je bio i forenzički ekspert Salah al-Tubaigy, koji je radio u odjeljenju za dokaze Ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije. Vjeruje se da je on raskomadao Khashoggijevo tijelo.

Turski izvori tvrde da je Khashoggija u zgradi konzulata čekalo 15 saudijskih operativaca

Tu je bio i Maher Abdelaziz Mutreb, viši obavještajni oficir i Bin Salmanov tjelohranitelj.

Nakon ubistva, Moustafa al-Madani, drugi obavještajni oficir u Kraljevskoj palači, obukao je Khashoggijevu odjeću i izašao na stražnja vrata konzulata, u pokušaju da prikaže scenu kako Khashoggi napušta zgradu.

Saudijske vlasti su, također, okrivile dva istaknuta zvaničnika, koji nisu bili u grupi koja je putovala u Istanbul. To su Saud al-Yahtani, kraljevski savjetnik i desna ruka Mohammeda bin Salmana, te general Ahmed al-Asiri, zamjenik čelnika obavještajne službe. Obojica su otpušteni. Gdje le Al-Qahtani, nije poznato.

Kako je Khashoggi ubijen?

Detalji šta se desilo sa Khashoggijem ubjavljeni su u turskim medijima, kao i u slučaju koju je vodila istražiteljica Ujedinjenih naroda za vansudska ubistva.

Prema snimcima obavještajnih službi, oni su otkrili da su Khashoggijeve ubice razgovarale o tome kako da raskomadaju i prenesu tijelo. Nekoliko minuta nakon što je on ušao u zgradu, jedan od članova tima za ubistva pitao je „da li je životinja za žrtvovanje“ stigla.

Novinar je onda, prema snimcima, uvučen u ured generalnog konzula. Mutreb, Bin Salmanov tjelohranitelj, rekao je Khashoggiju da će biti vraćen u Rijad i da mora ostaviti poruku sinu, u kojoj će mu napisati da ne brine ako ga ne bude mogao pronaći.

Khashoggi je to odbio učiniti i potom je drogiran. Njegove posljednje riječi bile su „Imam astmu. Ne činite to, ugušit ćete me“.

Oko 24 minute nakon Khashoggijevog dolaska, na snimcima se čuo zvuk za koji turski obavještajci misle da je pila, kao i zvuk plastičnih kesa.

Khashoggijevi ostaci još nisu pronađeni.

Kako je svijet reagovao?

Khashoggijevo ubistvo izazvalo je opšte zgražavanje, a grupe za ljudska prava i aktivisti za slobodu štampe pozivali su na odgovornost Bin Salmana i saudijsku vladu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je ubistvo „divljačkim“ i „političkim“. U nedjelju, ponovio je da treba rasvijetliti zločin.

Trump je ubistvo nazvao „užasnim“. No, pozivajući se na podršku Rijada politici SAD-a prema Iranu i Siriji, kao i ugovore za prodaju oružja Saudijcima vrijedne milijarde dolara, rekao je da će Amerika ostati partner Saudijskoj Arabiji. Dok CIA vjeruje da je Bin Salman naredio ubistvo, rekao je: „Možda jeste, možda nije“.

Agnes Callamard je rekla je da je Khashoggijeva smrt 'vansudsko pogubljenje za koje je odgovorna Saudijska Arabija'

Njemačka, Danska i Finska Saudijskoj Arabiji su uvele zabranu prodaje oružja.

Istražiteljica UN-a Agnes Callamard rekla je da je Khashoggijeva smrt „vansudsko pogubljenje za koje je odgovorna Saudijska Arabija“.

Ona je rekla da je saudijsko suđenje za 11 osumnjičenih predstava, govoreći da njima nisu zadovoljeni međunarodni standardi, te da suđenja trebaju biti otvorena za javnost.

Saudijski saveznici – Egipat, UAE, Bahrein i Jemen, stale su iza Saudijske Arabije.

Izvor: Al Jazeera