Godine ne smetaju Vitaliju Kličku

Kličko: Imam 40 godina, no osjećam se kao 25-godišnjak (Getty Images)

Svjetski prvak u teškoj kategoriji Vitali Kličko odbacio je brigu javnosti oko njegovih godina i danas kazao kako će iskoristiti svo svoje iskustvo kako bi slavio protiv izazivača Derecka Chisore u duelu za šampionski pojas Svjetskog bokserskog koncila (WBC) narednog mjeseca i tako održati dominaciju njegove porodice u ovoj kategoriji.

Sa 40 godina Kličko je drugi najstariji borac koji drži naslov svjetskog bokserskog prvaka u teškoj kategoriji, a stariji od njega je jedino Amerikanac George Foreman, koji je sa 45 godina nokautirao Michaela Moorera i osvojio pojas Svjetske bokserske asocijacije (WBA) u Las Vegasu 1994. godine.

Chisora (27), veliki autsajder, vjerovatno će pokušati iskoristiti svoju agilnost i brze udarce kako bi prišao što bliže Ukrajincu, te tako, u ringu u njemačkom Minhenu 18. februara, napravio jedno od najvećih teškaških iznenađenja u proteklim godinama.

Svima dosadili

Sa druge strane, Kličko je imao nekoliko problema u sedam odbrana titule otkako ju je ponovo osvojio 2008. godine, a ukupno ima 15 borbi za titulu i odbranu naslova u svojoj karijeri.

„Neću morati dokazivati samo svoje znanje bokserske vještine, već i svoje godine protiv Derecka. Imam 40 godina, no osjećam se kao dvadesetpetogodišnjak. U odličnoj sam formi, odličnom stanju i imam i ogromno iskustvo“, kazao je Kličko na konferenciji za novinare u Londonu.

„Najvažnija stvar u životu je iskustvo, u svim poslovima, pa i u boksu. Branio sam moju titulu protiv raznih stilova boksa. Ne želim oboriti Foremanov rekord, no 40 godina nije previše i to ću dokazati.“

Vitali – koji je slavio u 43 od svojih 45 borbi – i njegov brat Vladimir drže u svom vlasništvu sve šampionske pojaseve u teškoj kategoriji otkako je mlađi Kličko savladao Davida Hayea na poene u julu prošle godine i tako dodao WBA titulu onima koje već posjeduje – Internacionalne bokserske federacije (IBF) i Svjetske bokserske organizacije (WBO).

Chisora, koji je upisao 15 u svojih 17 borbi u karijeri, kazao je kako je teškaška divizija postala nezanimljiva navijačima otkako braća Kličko vladaju u njoj.

„Svima ste ti i tvoj brat dosadili. Nema uzbuđenja u ringu. Vrijeme je za novog kralja“, rekao je Britanac.

„Ljudima treba nova promjena u boksu. On i njegov brat su ubili sport koji volim.“

Neutralne sudije

Chisora se trebao boriti protiv Vladimira prošle godine, no Ukrajinac je u dva navrata odustao od borbe zbog povrede.

Britanac je dobio novu priliku da se bori za naslov prvaka svijeta iako je izgubio u protekle dvije borbe, od sunarodnjaka Tysona Furyja koji mu je preuzeo naslov prvaka Commonwealtha i Velike Britanije, te od Finca Roberta Heleniusa u Helsinkiju u borbi za naslov prvaka Evrope u teškoj kategoriji.

Vitali Kličko se pridružio velikom broju ljudi koji smatraju da je Chisorin poraz od Heleniusa bio nesretan.

„Mnogi kažu kako su borbe u kojima nastupaju braća Kličko dosade. To je zato što mi pobjeđujemo. Moramo se boriti sa nekim ko će nas pobijediti. Mislim da je Dereck takav borac. On je pobijedio Roberta Heleniusa, budućeg prvaka svijeta. Da li može pobijediti trenutnog svjetskog prvaka? Dobro sam ga prostudirao i znam da će borba biti interesantna, i za publiku i za mene“, govori Vitali.

Chisorin promoter Frank Warren zatražio je za neutralne sudije i zvaničnike na borbi u minhenskoj dvorani Olympiahalle.

„Vidjeli smo kako se kontroverzne stvari dešavaju u ovakvim borbama. Ne želim niti njemačke niti britanske zvaničnike, već da sve bude neutralno“, izjavio je Warren za agenciju AP.

Izvor: Agencije