Godina od Mursijeve smrti: ‘Ubili su ga namjerno i polako’

Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće, u saopštenju je navela da su egipatski zvaničnici Mursija ubili namjerno i polako (Anadolija)

Prošla je godina otkako je u sudnici umro Mohamed Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta.

Mursi je umro 17. juna 2019, četiri godine i dan nakon što mu je izrečena smrtna kazna.

Informaciju o njegovoj smrti prva je prenijela egipatska državna televizija, koja je navela da se 67-godišnji Mursi onesvijestio tokom suđenja zbog špijunaže, a da je potom preminuo.

Glavni tužilac Nabil Sadiq saopćio je kako je Mursi pao nakon izlaganja i da nije bilo nikakvih rana na tijelu.

Prva reakcija nakon informacije o smrti pristigla je iz Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanske braće.

U saopćenju stranke navedeno je kako su egipatski zvaničnici Mursija ubili namjerno i polako.

Amnesty tražio nezavisnu istragu

Navedeno je i kako su Mursija duže od pet godina držali u samici, te mu onemogućili pristup lijekovima, kao i kontakt s porodicom i advokatom.

Stranka je pristalice Mursija pozvala na proteste ispred diplomatskih predstavništava Egipta u zemljama u kojima se nalaze, a Amnesty International je zatražio nezavisnu istragu, piše Anadolija.

Uslovi u zatvoru u kojem je boravio Mursi bili su krajnje neprihvatljivi, držan je u samici, na što su više puta ukazivali aktivisti za ljudska prava.

Pored toga, britanska komisija je u martu 2018. pripremila izvještaj o uslovima u zatvoru u kojem je boravio Mursi.

„Mursi, koji 23 sata provodi sam u ćeliji, podvrgnut je lošim, nehumanim uslovima i nečasnom ophođenju koje bi se moglo smatrati i mučenjem. To što mu nije omogućena medicinska njega, moglo bi dovesti do njegove prijevremene smrti“, upozoreno je tada.

Mursijev najmlađi sin Abdullah u oktobru 2018. upozorio je kako njegov otac ima zdravstvenih problema s povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom, te da ne prima odgovarajuću terapiju.

Abdullah Mursi je u članku koji je objavio američki Washington Post istakao kako egipatski zvaničnici to „namjerno rade te da žele što skoriju smrt njegovog oca prirodnim putem“.

Medijsko ignorisanje Mursijeve smrti 

Kontakt Mursija i njegove porodice dozvoljavan je u nekoliko navrata nakon dužih pauza. Posljednji susret prije smrti dozvoljen je u oktobru 2018. Tada je omogućen kontakt samo s kćerkom i suprugom, ali ne i sa sinovima i unucima.

Mediji koji su u potpunosti pod kontrolom vlasti u Kairu i privatni mediji ignorirali su informacije o Mursijevoj smrti.

Najprodavaniji list u Egiptu Ahram o slučaju je izvijestio na četvrtoj stranici uz naslov „Umro Mohamed Mursi“, a u vijesti nisu korišteni termini poput ”bivši predsjednik“ ili „svrgnuti predsjednik“.

Administracija je svim medijima poslala tekst koji je trebao biti napisan ili u eteru pročitan u vezi sa Morsijevom smrću.

Najviše reakcija, kada je riječ o međunarodnoj areni, pristiglo je iz Turske. Predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan za Mursija je kazao kako je postao šehid po Božijem određenju.

“Prije svega, neka je rahmet duši našeg brata Morsija, našeg šehida”, rekao je između ostalog Erdogan.

Izjave visokopozicioniranih zvaničnika i izvještavanja medija iz Turske uznemirili su administraciju Abdela Fattaha al-Sisija, koja je dan nakon Mursijeve smrti širom Egipta onemogućila pristup stranicama turske državne novinske agencije Anadolije i i TRT-a.

Izvor: Agencije