Godina 2015. najtoplija u povijesti

Od 2001. godine zabilježeno je 15 od 16 najtoplijih godina od 1880. godine (EPA)

Piše: Ivica Puljić

WASHINGTON – Klimatski stručnjaci su objavili da je 2015. bila najtoplija godina u povijesti, čime je oboren rekord iz 2014. godine.

Tijekom 2015. prosječna temperatura kopna i površine oceana iznosila je 0,9 stupnjeva Celzija više od prosječne temperature u 20. stoljeću.

Kao uzrok tom fenomenu navode se ljudske aktivnosti koje ispuštaju ugljični dioksid u atmosferu što je izazvalo da vremenska pojava poznata kao El Nino donese enormnu količinu toplote s Tihog oceana u atmosferu.

Toplotni udari su bili zabilježeni u Kini, Rusiji, Australiji, Indiji, Srednjem istoku i dijelovima Južne Amerike, dok su rekordne poplave zabilježene u većem dijelu Europe.

Da podsjetimo, da je samo u Indiji, zbog nevjerojatno visokih temperatura prošlog proljeća, umrlo blizu 2500 ljudi.

Najtopliji prosinac

U kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država 2015. je bila druga najtoplija godina od kada se vrše mjerenja.

Prosinac prošle godine bio je najtopliji i najvlažniji u povijesti mjerenja što je rezultiralo valom neuobičajenih zimskih poplava duž rijeke Mississippi.

Dvije uzastopne, najtoplije godine mogle bi našu planetu staviti u ubrzani proces globalnog zatopljenja nakon perioda relativnog sporog zatopljenja od 1998. godine kojeg je također uzrokovao El Nino.

Dvije američke agencije – NASA (Nacionalna agencija za istraživanje aeronautike i svemira) te NOAA (Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere), odvojeno analiziraju globalne temperature, a istraživanja se provode kroz tisuće vremenskih postaja i oceanskih mjernih stanica diljem svijeta.

Petnaest najtoplijih godina

Rezultati njihovog istraživanja, objavljeni u srijedu, pokazuju da je 2015. godina najtoplija od 1880. godine kada se otpočelo s tom vrstom mjerenja temperature Zemlje.

Japanska meteorološka agencija ima isti preliminarni rezultat za 2015, a i britanski program mjerenja ima slične podatke.

Od 2001. godine zabilježeno je 15 od 16 najtoplijih godina od 1880. godine.

“Klimatske promjene su izazov naše generacije”, izjavio je direktor NASA-e Charles Bolden.

“Današnji rezultati su ključni podaci koji trebaju natjerati političare da poduzmu sve što je moguće da što više država sudjeluje u zaštiti klime na Zemlji. Sada je vrijeme za djelovanje”, poručio je Bolden.

Izvor: Al Jazeera