Globalni manjak penicilina: Razlozi i posljedice

Na globalnom nivou, posljednjih godina zabilježen je manjak penicilina, antibiotika koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija.

Države prave planove za slučaj nužde.

Ova infografika istražuje razloge zbog kojih nema dovoljno penicilina i posljedice tog stanja na liječenje dviju vrsta bolesti: sifilisa i reumatskog srčanog oboljenja.

Zašto nema dovoljno penicilina?

Godine 1928. škotski naučnik Alexander Fleming slučajno je otkrio penicilin. U narednim godinama to otkriće uvelo je revoluciju u medicinu, spriječivši razvoj manjih infekcija u fatalne bolesti.

Nakon izvjesnog vremena i nakon što je više puta bila izložena penicilinu bakterija može razviti otpornost na ovaj lijek. To znači da lijek prestaje djelovati. Potrebni su novi antibiotici da zamijene penicilin, ali radi se na razvoju samo malog broja njih. To je zato što troškovi istraživanja i razvoja uveliko premašuju profit. Procjenjuje se da sa svakom novom farmaceutskom kompanijom koja uđe u polje razvoja antibiotika tri izađu iz tog procesa. Uglavnom se povlače velike kompanije.

Zašto bakterije postaju otporne na lijekove?

Ako se ne uzme cijela tura antibiotika – penicilina ili nekog drugog – postoji rizik da bakterija postane otporna na lijekove. To znači da ti lijekovi više nisu učinkoviti. Može se pokušati sa drugim antibioticima, ali to je skupo, što liječenje čini dosta težim.

Reumatska groznica upalna je bolest. Ako se liječi pogrešnim antibioticima, može prerasti u reumatsko srčano oboljenje. Ovo oboljenje odnese do 300.000 života godišnje u svijetu.

Kako je penicilin povezan s porastom broja oboljelih od sifilisa?

Sifilis je spolno prenosiva bolest koja može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Sredinom 1990-ih masovna proizvodnja penicilina dovela je do smanjenog broja oboljelih od sifilisa, ali posljednjih godina ova se bolest vratila. Danas 60 posto slučajeva oboljelih od sifilisa čine homoseksualci i biseksualci.

Genetska mutacija bakterije koja izaziva sifilis i upotreba zamjenskih lijekova učinili su sifilis otpornijim na antibiotike.

Izvor: Al Jazeera