Gljivica iz Černobila kao štit za astronaute u svemiru

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) izloženi su radijaciji 20 puta višoj od normalne (Reuters)

NASA planira da se do 2024. godine vrati na Mjesec i potencijalno tamo uspostavi stalno ljudsko prisustvo do kraja decenije, piše Cnet. Na tom putu je mnogo logističkih prepreka, a jedna od najvećih su – ljudi, odnosno činjenica da se svemir konstantno pokušava riješiti ljudskih putnika. Štetna radijacija tako predstavlja veliku prijetnju za zdravlje astronauta, a ako ljudi namjeravaju krenuti prema planetama poput Marsa, što podrazumijeva duži boravak u svemirskim prostranstvima, onda će biti neophodna ozbiljnija zaštita.

Naučnici za ove potreba proučavaju jedan živi organizam koji boravi u najradioaktivnijoj oblasti na Zemlji – Černobilu. U pitanju je gljivica Cladosporium sphaerospermum, za koju se vjeruje da bi mogla da formira „samoisceljujući štit“ koji bi astronaute štitio od radijacije.

Smanjenje radijacije

Gljivica je na Internacionalnoj svemirskoj stanici provela mjesec dana, te se tokom tog perioda istraživalo koliko je sposobna da zaustavi radijaciju, a zahvaljujući melaninu koji štetno zračenje pretvara u energiju.

Nakon 30 dana došlo se do zaključka da se gljivica dobro prilagodila bestežinskom stanju, te da odlično napreduje zahvaljujući povećanoj radijaciji, odnosno da je smanjuje za dva posto.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) izloženi su radijaciji 20 puta višoj od normalne količine zračenja kojoj su za godinu dana izloženi na Zemlji.

Tako bi u budućnosti ova gljivica mogla da služi kao živi štit u bazama na Mjesecu i Marsu, ali je na tom putu još mnogo prepreka, pa je još uvijek nepoznato hoće li buduće nastambe u svemiru napredovati zahvaljujući organizmima koji se na Zemlji obično smatraju nepoželjnima.

Izvor: Agencije