Glavnom sekretaru HDZ-a poništena diploma

Uz Brkićevu, poništeno još 10-ak diploma (Davor Puklavec / Pixsell)

Glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću, drugom čovjeku najveće oporbene stranke u Hrvatskoj, ukinuta je diploma Visoke policijske škole od 10. lipnja 2011. godine, objavljeno je u tiskanom i internetskom izdanju Narodnih novina.

Hrvatski mediji prenose kako je, uz Brkićevu, poništeno još 10-ak diploma, što je epilog afere koju je krajem 2012. godine otkrio Jutarnji list, objavivši da je glavni tajnik HDZ-a prepisao diplomski rad od početka do kraja. Ta diploma omogućila je Brkiću visoke funkcije u policiji.

Plagiranje je otkrila interna revizija MUP-a na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Brkić je prije četiri godine napisao rad na temu „Organizacijske razine MUP-a Republike Hrvatske“, za koji je revizijom utvrđeno da je identičan radu polaznika Stanka Tomića iz 2009. godine.

Jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a Tomislava Karamarka morat će pisati novi diplomski rad i braniti ga ako želi zadržati stručnu spremu, prenosi Jutarnji list.

Afera plagijat

Ovih dana se na Facebooku s Brkićem obračunao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović napisavši:

„Ako je točno da će ovih dana i službeno biti objavljeno da je njegov rad plagijat i falsifikat, očekujem da u državni proračun vrati i sve novce koje je nezakonito primao obzirom da nije imao stručnu spremu potrebnu za dužnost ravnatelja policije“.

Kada je isplivala „afera plagijat“, podsjećaju mediji, šef HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da ima apsolutno povjerenje u glavnog tajnika Brkića.

„Sadržaj tube u kojoj on drži diplomu mene apsolutno ne zanima“, rekao je tada Karamarko uz napomenu kako se radi o „još jednom režimskom stampedu na HDZ“.

„Što znači diplomski rad? Diplomski rad je kompiliranje i kompilacija, nije znanstveni rad. To nije doktorat, razumijete?“, branio je Karamarko Brkića.

Milijan Brkić je, kada se afera pojavila u medijima, optužbe u vezi s plagiranjem okarakterizirao kao podmetanja političkih protivnika te najavio kako je spreman ponovno braniti diplomski rad.

Izvor: Al Jazeera i agencije