Oglasi

Glavnoj makedonskoj tužiteljici 30 dana pritvora

Tužiteljstvo za organizirani kriminal sumnjiči Katicu Janevu da je zloupotrijebila službeni položaj i ovlaštenja u slučaju 'Reket'.

Smilevska: Katica Janeva najmanje 30 dana u pritvoru

Glavna tužiteljica Specijalnog tužiteljstva Sjeverne Makedonije Katica Janeva privedena je u svom domu, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal sumnjiči je da je zloupotrijebila službeni položaj i ovlasti u slučaju "Reket".

Kako je prenio Tanjug, Krivični sud u Skoplju odredio je Janevoj 30 dana istražnog pritvora.

Tužilac Vilma Ruskoska je, nakon određivanja mjere pritvora, medijima rekla da Janeva nije bila prethodno uhapšena jer nije bilo dovoljno dokaza.

Uz policijsku pratnju, Janeva će kasnije u srijedu biti provedena u skopskom zatvoru Šutka.

Na zahtjev njenog advokata, Janeva će u četvrtak prisustvovati sahrani svoje majke, koja je preminula u srijedu.

Ima pravo na žalbu

Janeva ima pravo na žalbu na mjeru pritvora u sljedeća dva dana pred krivičnim vijećem u Skoplju.

Prije mjesec dana u istom slučaju osumnjičene su još dvije osobe, koje su, prema navodima tužitelja, uzele mito od milion i pol eura od biznismena Orceta Kamčeva.

Obećali su mu, da će koristeći bliske veze s tužiteljicom Janovom, olakšati njegov položaj u istrazi u slučaju "Imperija".

Tužiteljica Janeva je, prema makedonskim medijima, dovedena pred sudiju za prethodni postupak.

Makedonski mediji prenose neslužbene informacije prema kojima protiv nje ipak postoje određeni dokazi, iako je u utorak, nakon ispitivanja u skopskom tužiteljstvu, djelovalo da Janeva neće biti obuhvaćena istragom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.