Glavnim akterima afere Janaf produžen istražni zatvor

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje... (Al Jazeera)

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produžio je u petak istražni zatvor za dva mjeseca glavnim akterima ‘afere Janaf‘ – bivšem čelniku te tvrtke Draganu Kovačeviću, vlasniku Elektrocentra Petek Kreši Peteku te gradonačelnicima Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP), javila je Hina.

Osumnjičenima Vladi Zoriću, Damiru Vrbancu i Vatroslavu Sabliću produžen je istražni zatvor za deset dana, dok je Ljubomiru Perušiću istražni zatvor produžen za 16 dana, potvrdio je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Sudac istrage prihvatio je prijedlog Uskoka da se osumnjičenicima u aferi Janaf produži pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Sa slobode se od ranije brane Zvonko Maras, Tomislav Jelisavec, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac, Iva Šuler te posljednji uključen u istragu Goran Puklin.

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodo podmićivao i velikogoričkog gradonačelnika i HDZ-ovog aborskog zastupnika Dražena Barišića te novogradiškog gradonačelnika i saborskog zastupnika SDP-a Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milionske poslove.

Uskoku priznali optužbe  

Nakon što je nadopunila svoju odbranu, iz pritvora je početkom oktobra puštena Mirjana Prodan, bliska Petekova saradnica osumnjičena da je uz Peteka i Barišića namještala natječaj za pročistač otpadnih voda u Velikoj Gorici za tvrku Elektrocentar Petek. Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 97 miliona kuna [12,78 miliona eura], a s vlasnikom tvrtke Petekom je ugovoren posao za 148 milijuna kuna [19,5 miliona eura].

U tom kraku istrage u aferi Janaf ranije su na slobodu izašli i direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac te voditeljica EU projekata u velikogoričkoj Vodooprskbi Katarina Gašparac. Pored Jelisavca i Gašparac, krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret ranije je priznao i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je tvrtka bila u zajednici s Elektrocentrom, a koji je također ranije pušten da se brani sa slobode.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. 

Nakon što je u istragu uključen Goran Puklin njegova supruga, Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Puklin je osumnjičen da je Kovačeviću skrivo nezakonito pribavljenih 4,5 miliona kuna [593 hiljade eura], a on tvrdi da je novac njegov.

Izvor: Agencije