Oglasi

Glavni rabin u Britaniji: Corbyn nesposoban da bude premijer

Jeremy Corbyn je nesposoban da bude premijer, jer nije uspio da spriječi antisemitizam 'odobren od vrha', kaže Mirvis.
Koliko lider opozicije treba da učestvuje u predrasudama da bi se smatrao nepodobnim za obavljanje funkcije, upitao je MirvisEPA

Glavni rabin u Britaniji Ephraim Mirvis izjavio je da je lider laburista Jeremy Corbyn "nesposoban" da bude premijer, jer nije uspio da spriječi antisemitizam "odobren od vrha", koji je sada zahvatio njegovu stranku.

Njegovi komentari uzburkali su kampanju uoči izbora koji će biti održani 12. decembra na kojima se Velika Britanija suočava sa velikim izborom između premijera Borisa Johnsona, koji je obećao da će dovršiti odlazak Britanije iz Evropske unije i Corbyna, koji predlaže radikalnu socijalističku viziju pete najveće svjetske ekonomije, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Glavni rabin Ephraim Mirvis, u članku koji je napisao za The Times postavio je pitanje koliko lider opozicije treba da učestvuje u predrasudama da bi se smatrao nepodobnim za obavljanje funkcije.

"To je neuspjeh rukovodstva. Novi otrov, odobren od vrha, ukorijenio se u Laburističkoj stranci ", napisao je Mirvis, čelnik Zajednice ujedinjenih jevrejskih kongregacija.

'Duša nacije'

"Ne sumnjajte, u pitanju je sama duša naše nacije", istakao je.

Od kada je Corbyn, borac za palestinska prava, šokirao establišment postavši vođa laburista 2015. godine, izložen je kritici pojedinih zastupnika i jevrejskih čelnika koji kažu da nije uspio riješiti antisemitizam od elemenata unutar njegovih redova.

U govoru na predstavljanju "Manifesta rase i vjere" laburista, Corbyn je oštro osudio antisemitizam u bilo kojem obliku.

"Antisemitizam u bilo kom obliku je loš i pogrešan", rekao je Corbyn u Bernie Grant Arts Centru u sjevernom Londonu.

"Nema mjesta antisemitizmu ni u kakvom obliku niti formi bilo gdje u savremenoj Britaniji i pod laburističkom vladom to neće biti tolerirano u bilo kom obliku", rekao je Corbyn.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.