Glasnogovornik talibana: Nismo obavezni garantovati sigurnost Amerikancima

Afganistan, Talibani
Ashraf Ghani i talibani proglasili su trodnevno primirje uoči Ramazanskog bajrama (EPA)

Mirovni pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i talibana počeli su u oktobru prošle godine u Kataru, s ciljem da se završi rat u Afganistanu, koji traje gotovo 18 godina.

No, u ponedjeljak, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su pregovori završeni bez postignutog dogovora.

„Pregovori su mrtvi. Što se mene tiče, mrtvi su“, rekao je Trump novinarima, nakon što je u napadu talibana prošle sedmice, u kojem je ubijeno 12 osoba, stradao i jedan američki vojnik.

„Oni misle da trebaju ubijati ljude kako bi stekli bolju pregovaračku poziciju… Ne možeš tako sa mnom. Što se mene tiče, pregovori su mrtvi“, pojasnio je Trump.

Potez američkog predsjednika iznenadio je lidere talibana.

„Bilo je začuđujuće, jer smo sa američkim pregovaračkim timom već postigli mirovni dogovor“, rekao je Al Jazeeri Suhail Shaheen, glasnogovornik talibana.

Nakon devet rundi pregovora u Dohi, činilo se da su razlike u stavovima dvije strane umanjene. Specijalni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad, također je konstatovao da je dogovor, u principu, finaliziran.

‘Ako budemo imali interes, napast ćemo’

Od početka, dogovori su se fokusirali na nekoliko ključnih oblasti – garancije talibana da neće dozvoliti stranim vojnim grupama i borcima da koriste Afganistan kao poligon za napade na ostale zemlje, potpuno povlačenje američkih i NATO-ovih snaga, unutardržavni dijalog i trajni prekid vatre.

No, Shaheen kaže da prekid vatre u zemlji nikada nije bio tema razgovora, ali da dogovori unutar zemlje jesu.

„Spremni smo razgovarati s ostalim Afganistancima. Ako postoji dogovor o prekidu vatre, nećemo ih napadati. Ali to je unutrašnja stvar Afganistana. Prvo želimo zaustaviti okupaciju države“, rekao je.

Dodao je i to da bi mirovni dogovor Amerikancima omogućio sigurno povlačenje.

„Ako potpišemo sporazum, imamo obavezu da ih ne napadamo, već da im omogućimo siguran prolaz. Ako se budu povlačili bez mirovnog dogovora, onda je na nama da odlučimo da li ćemo ih napadati ili ne. Ako budemo imali interesa, napadat ćemo, a ako budemo imali interes da ne napadamo, onda nećemo. No, ako oni budu napali nas, ako budu nastavili sa bombardovanjem i noćnim udarima, onda nastavljamo s onim što radimo već 18 godina“, kaže Shaheen.

Izvor: Al Jazeera