Glasanje o rezoluciji protiv mržnje usred podjele u vezi s Ilhan Omar

Ilhna Omar je optužena za antisemitske izjave (AFP)

Američki Zastupnički dom će u četvrtak glasati o rezoluciji “suprotstavljanja mržnji” dok se demokrate pokušavaju odmaknuti od kontraverze koja je podijelila stranku i zamaglila njihovu agendu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi je kazala da će ovaj dom glasati o rezoluciji koja “govori protiv antisemitizma, antiislamofobije, bjelačke supermacije i svih oblika koje zauzme”.

Do glasanja dolazi nakon što su zastupnici iz Demokratske stranke odgodili glasanje zakazano za srijedu, osuđujući antisemitizam nakon što su neki unutar stranke i neke jevrejske grupe iskazali zabrinutost zbog prošlosedmičnih izjava zastupnice Ilhan Omar, jedne od prvih muslimanki u Kongresu.

Tokom prošlosedmičnog događaja u Washingtonu, Omar je kazala: “Želim govoriti o… političkom utjecaju u ovoj zemlji, koji kaže da je OK za ljude da traže odanost stranoj zemlji. Želim upitati zašto je OK da ja govorim o utjecaju NRA, ili industrije fosilnih goriva, ili utjecaju velikih farmaceutskih kompanija, a da ne govorim o moćnom lobiranju koje utječe na politiku.”

‘Sve se svede na Benjamine, dušo’

Jonathan Greenblatt, nacionalni direktor Lige za zaštitu od klevete, u pismu predsjednici Zastupničkog doma kazao je da su te izjave “podla antisemitska kleveta”.

Neki u Domu, uključujući Eliota Engela i Nitu Lowey, javno su kritizirali Omar i zatražili izvinjenje.

Pelosi, zajedno s vođom zastupničke većine Stenyjem Hoyerm, navodno je napravila nacrt rezolucije kojom se osuđuje antisemitizam u kojoj se ne spominje Omar, ali se smatra indirektnim prijekorom kongresmenke.

Zastupnički dom je usvojio sličnu mjeru prošlog mjeseca, nakon što se Omar našla na udaru kada je, kako su neki smatrali, koristila antisemitski trop kada je citirala objavu Greenwalda na Twitteru, koji je kritizirao republikanca Kevina McCarthyja zbog prijetnji “kaznom” za Omar i drugu američku muslimanku političarku Rashidu Tlaib, “zbog njihovog kritiziranja Izraela”.

Uz citiranje Greenwaldove objave, Omar je napisala “Sve se svede na ‘Benjamine, dušo'”, te dodala emotikone za muzičke note.

U slengu, Benjamin se odnose na novčanice od 100 američkih dolara, odnosno na novac uopćeno.

Sanders: Kao metoda gušenja debate

Suočena s pritiskom, Omar se izvinila za tu referencu.

Nakon ovosedmičnih događaja, međutim, mnoge demokrate su stali u odbranu Omar, kazavši da osuda nepravedno izdvaja Omar u periodu kada su predsjednik Donald Trump i drugi davali omalovažavajuće rasne komentare.

Senator Bernie Sanders, koji je Jevrej, u saopćenju poslanom američkim medijima je kazao da se boji da republikanci iz Zastupničkog doma i drugi napadaju Omar “kao metodu gušenja… debate” o Izraelu.

“Antisemitizam je mržnje puna i opasna ideologija, kojoj se mora snažno suprotstaviti u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta. Međutim, mi ne smijemo izjednačavati antisemitizam s legitimnom kritikom desničarske Vlade Benjamina Netanyahua u Izraelu. Umjesto toga, moramo razviti ravnomjernu politiku za Bliski istok, koja zajedno dovodi Izraelce i Palestince do dugotrajnog mira”, rekao je on.

Senatorica Kamala Harris je u svom saopćenju kazala da “svi mi imamo obaveze govoriti protiv antisemitizma, islamofobije, homofobije, transfobije, rasizma i svih oblika mržnje i netrpeljivosti”, ali “postoji razlika između kritiziranja politike ili političkih lidera i antisemitizma”.

Svakodnevne prijetnje smrću

Prošle sedmice je Omar bila meta antimuslimanskog napada u zakonodavnom tijelu Zapadne Virdžinije, gdje je, na skupu koji su sponzorirali republikanci, prikazan poster koji je lažno povezao s napadima 11. septembra 2001. godine.

Kongresmenka je, također, kazala da je izložena gotovo svakodnevnim prijetnjama smrću.

Pelosi je u četvrtak kazala da će rezolucija sadržavati opširniji jezik, dodavši da smatra da Omar nije bila svjesna da će njene riječi o Izraelu zvučati antisemitske nekim moćnim članovima Kongresa.

“Ne vjerujem da ona shvata punu težinu njenih riječi… Ove riječi imaju historiju i kulturalni utjecaj”, rekla je Pelosi novinarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije