Glasanje na izborima samo s kosovskim dokumentima

Za izbore se prijavilo 25 političkih subjekata - 20 stranaka, četiri koalicije i jedna nezavisna lista (EPA)

Središnje izborno povjerenstvo je donijelo odluku da će se na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu moći glasati samo s važećim kosovskim dokumentima, prenosi Anadolija.

Takva će uputa biti poslana svim općinskim izbornim povjerenstvima i biračkim odborima.

“Prema toj uputi, svi validni dokumenti Kosova smatrat će se važećim dokumentima za glasanje. Također, uputa je obavezna za općinska izborna povjerenstva i biračka mjesta na cijelom teritoriju Kosova, navelo je Središnje izborno povjerenstvo.

No, srpski član tog povjerenstva, Stevan Veselinović smatra kako je takva odluka nezakonita. Na ranijim izborima na Kosovu glasalo se i s dokumentima Republike Srbije, podsjeća Anadolija.

Daka: Nema kršenja zakona

Prema riječima predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva, Valdete Daka “nema kršenja zakona”.

Potvrđeno je da će na izborima biti ponuđene liste za 21 politički subjekt s ukupno 685 kandidata za zastupnike Skupštine Kosova. Preostala je provjera i certificiranje kandidata s lista za još četiri politička subjekta prijavljena za predstojeće izbore, što bi trebalo biti završeno u utorak.

Ukupno se za izbore prijavilo 25 političkih subjekata – 20 stranaka, četiri koalicije i jedna neovisna lista, navodi Anadolija.

Izvor: Agencije