Glasalo već 60 miliona Amerikanaca

Američki birači ove su godine već ranije glasali u većem broju nego u cijeloj 2016. godini (EPA)

Više od 60 miliona Amerikanaca već je glasalo na američkim predsjedničkim izborima osam dana prije njihovog održavanja, što je rekordan broj koji je naznaka potencijalno najveće izlaznosti u historiji SAD-a.

Taj broj je posljednji znak velike angažiranosti američkih birača u borbi republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog izazivača Joea Bidena, kao i njihove odlučnosti da minimiziraju rizik od izloženosti korona virusu koji je u SAD-u odnio više od 225 hiljada života.

Demokrati imaju značajnu prednost u prijevremenim glasovima iako su ih i republikanci u historiji slali u velikom broju. Ovaj put manje glasuju unaprijed jer je američki predsjednik više puta ponavljao da je sistem slanja glasova podložan prevarama.

Velika izlaznost

Demokratski birači sveukupno su poslali dvostruko više glasova od republikanaca.

Na temelju tog velikog broja politolog sa sveučilišta na Floridi Michael McDonald, voditelj projekta U.S. Elections Project, predviđa da će ukupna izlaznost na izborima biti oko 150 miliona, što predstavlja 65 posto onih s pravom glasa i najveći broj od 1908. godine.

Američki birači ove su godine već ranije glasali u većem broju nego u cijeloj 2016. godini.

Izvor: Agencije