Glasački listići bez oznaka Kosova

Priština je namjeravala štampati listiće s obilježjima Republike Kosovo, čemu se zvanični Beograd protivio (Al Jazeera)

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da na glasačkim listićima za lokalne izbore u novembru bude logo CIK-a, bez obilježja Kosova.

Pozivajući se na izvore u CIK-u, Tanjug navodi da će glasački listići na biračka mjesta 3. novembra biti isporučeni s logom Komisije, bez državnih simbola Kosova.

Priština je namjeravala štampati listiće s obilježjima Republike Kosovo, čemu se zvanični Beograd protivio tokom posljednjeg kruga pregovora u Briselu, insistirajući da lokalni izbori moraju biti statusno neutralni.

Samoopredjeljenje i Alijansa za novo Kosovo protiv

Odluka o novom dizajnu glasačkog listića donijeta je, kako navodi Tanjug, većinom glasova, a protiv ovog prijedloga bili su članovi CIK-a iz opozicionog pokreta Samoopredjeljenje i Alijanse za novo Kosovo, koja je u koaliciji sa strankom premijera Kosova Hashima Thacija.

Dio članova CIK-a, iz Samoopredeljenja i Alijanse za Novo Kosovo, nakon što je napustio sastanak, kazao je da je Srbija utjecala na ukidanje simbola države Kosovo.

“Posljedice će biti nepopravljive po mom mišljenju. Može se desiti da Albanci ne učestvuju na izborima, mi ionako imamo pad broja glasača”, rekao je član Komisije Fadil Maloku.

“Može da dođe i do drugog opasnog presedana – da Srbi učestvuju na opštim izborima sa jedinstvenom listom i tako mogu da dobiju 30 zastupnika u Skupštini Kosova, kada se dodaje još 10 rezervisanih mjesta taj broj je 40. De jure, Kosovo ce postati multietnička država, a de facto je monoetnička država.”       

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga zakazala je lokalne izbore na Kosovu za 3. novembar, što je dio Briselskog sporazuma Beograda i Prištine postignutog 19. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije