Gladuje više od 40 posto Somalijaca

Više od 40 posto stanovništva Somalije nema dovoljno hrane. Iz Ujedinjenih naroda upozoravaju da je pet miliona Somalijaca izloženo nestašici hrane koju je prouzrokovao globalni meteorološki fenomen El Nino.

Hoda Yusuf Jama sve teže dolazi do hrane za svoju porodicu u selu u blizini grada Hargeisea, na sjeverozapadu Somalije. Ona i njezinih devetoro djece žive od stočarstva.

“Ostalo mi je nešto grla, a druga su uginula zbog suše. Imala sam više od 50 grla, a uginulo ih je gotovo 30, jer nisu imali šta jesti”, kazala je Hoda Yusuf Jama.

Učestale poplave i suše

Meteorološki fenomen poznat kao El Nino izazvao je globalne klimatske promjene. Države pogođene ovom pojavom proizvode sve manje hrane.

“Situacija nije dobra. Od više od 12 miliona stanovnika, imamo pet miliona ljudi koji su izloženi akutnoj gladi. To je svaki peti Somalijac. A u grupi akutno gladnih djeca su najteže pogođena”, rekao je Richard Trenchard, predstavnik Organizacije Ujedijenih naroda za hranu i poljoprivredu u Somaliji.

Prema ovoj organizaciji, broj somalijske djece mlađe od pet godina koja su akutno neuhranjena prelazi više od 300.000. Stručnjaci kažu kako će taj broj rasti, jer se meteorološke prilike svake godine pogoršavaju.

“Nažalost, situacija je sve teža. Ukupan broj gladnih u Somaliji porastao je približno 20 posto u odnosu na prethodnih šest mjeseci, a El Nino je odgovoran za to. Krajem prošle godine poplave su pogodile područja na jugu zemlje, gdje se proizvode žitarice, a kasnije su suše poharale velike dijelove sjeverne Somalije”, rekao je Trenchard.

Gladni ne mogu čekati

Somalijska Vlade i međunarodna zajednica sarađuju u pokušaju rješavanja problema nestašice hrane. Agencije za pomoć kažu kako bi utjecaj El Nina mogao biti mnogo veći.

“UN kaže da posjeduje tek trećinu količina potrebnih za adekvatan odgovor na humanitarnu krizu u Somaliji. Agencije za pružanje pomoći navode kako su hitno potrebni dodatni resursi za pristup hrani i borbu protiv neuhranjenosti. Kažu i kako je potrebno pronaći dugoročno rješenje”, javlja novinarka Al Jazeere Fahmida Miller.

Prije pet godina zemlju je pogodila najteža glad u gotovo tri decenije. Rezultati Vladinog plana za ulaganje u proizvodnju hrane bit će vidljivi tek za 10 godina. Ali, mnogi Somalijci ne mogu čekati toliko dugo.

Izvor: Al Jazeera