Gladnim stanovnicima Madaye prijeti i smrzavanje

Stanovnici Madaye se nadaju da će naredni konvoj s pomoći nositi i nešto ogrjeva (Al Jazeera)

Piše: Sulafa Jabbour

Vijest o ulasku humanitarne pomoći u grad Madayu nedaleko od Damaska nije bila od prevelikog značaja za stanovnike, jer nekoliko paketa humanitarne pomoći neće biti dovoljno da se okončaju njihove patnje koje traju više od godinu dana.

Iako je u taj opkoljeni grad ušlo nekoliko humanitarnih konvoja tokom ove godine – posljednji konvoj dopremio je pomoć u ponedjeljak – mjeseci duge opsade ostavili su neizbrisive tragove na životima ljudi. Stanovnici koji žive pod opsadom izmoreni su glađu i bolešću i njima danas treba nešto više od same humanitarne pomoći. 

Mjesto Madaya nalazi se zapadno od glavnog sirijskog grada, u planinskom području zbog čega je specifično po izuzetno hladnoj klimi. Temperatura zimi uglavnom pada ispod nule, što dodatno otežava teret opsade pod kojom snage sirijskog režima i borci Hezbollaha drže približno 40.000 stanovnika.

Abu Ammar Hamada, stanovnik Madaye, nada se da će naredni konvoj s pomoći nositi i nešto ogrjeva, budući da je to jedna od trenutno najpotrebnijih stvari za stanovnike ovog mjesta. 

Abu Ammar, otac četvero djece, za Al Jazeeru kaže: „Svaka pomoć koju dobijemo je dobrodošla, ali zbog žestoke hladnoće treba nam nešto što bi pomoglo da se malo ugrijemo“.

Prehrambeni proizvodi

Prema riječima aktivistice Hale Yousef, humanitarni konvoj koji je u ponedjeljak ušao u grad dopremio je pomoć u osnovnim životnim namirnicama, poput riže, bulgura, marmelade, hurmi, zataara (mješavine začinskog bilja, sezama i soli), boba i slanutka. To je bila prva tura humanitarne pomoći, a očekuje se da će druga stići tokom naredne sedmice.

Grupa građana Madaye dočekala je humanitarni konvoj sa istaknutim transparentima na kojima su se nalazili zahtjevi da se blokada definitivno prekine. Smatraju da je to jedino rješenje koje će dovesti do okončanja njihovih patnji. Naglašavaju da se ne treba zaustaviti samo na dostavljanju humanitarne pomoći u grad, što su na jednom od svojih transparenata opisali kao „polovično rješenje“.

Ta aktivistica, inače nastanjena u Madayi, situaciju u kojoj žive stanovnici ovog grada opisuje riječima: „Većina djece ovog grada pati od različitih infekcija i mokraćnih problema, a zdravstveno stanje većeg dijela stanovništva je veoma loše. Prošlog mjeseca umrlo je četvero nedonoščadi zbog bolesti i nedostataka hrane“.

Dolaskom zime, patnje stanovnika ovog mjesta dodatno su se pogoršale. Yousef ističe kako se zbog nedostatka ogrjeva, poput lož-ulja i drva, ali i ranije sječe stabala za potrebe grijanja i kuhanja u domaćinstvima, cijena jednog kilograma ogrjevnog drveta popela na 750 sirijskih lira (oko dolar i po).

Paljenje namještaja

Aktivisti su na društvenim mrežama objavili snimak koji pokazuje kako stanovnici Madaye pale svoju odjeću i namještaj kako bi se bar malo ugrijali.

Yousef smatra da svu sva nastojanja da se okonča opsada Madaye samo skromni pokušaji koji do danas nisu urodili plodom, zbog čega krivi tvrdoglavost svih strana uključenih u pregovore.

„Ako je za dopremanje bijelog i crvenog luka u grad neophodno pregovarati i postići sporazum, iako sve do danas to nismo dobili, pa kako onda doći do dogovora o prekidu opsade i otvaranju puta za civile“, pita ona.

Ističe kako je neophodno dopustiti hroničnim bolesnicima i bolesnicima sa zatajenjem bubrega da izađu iz grada kako bi se mogli liječiti u bolnici u Damasku. Također, treba se dozvoliti izlazak iz grada i studentima radi daljeg školovanja. Dodaje da „pregovarački timovi ulažu sve svoje napore kako bi to postigli, dok su relevantne organizacije, poput Ujedinjenih naroda i Crvenog križa, potpuno nemoćne da nam pomognu i pruže bilo kakvo korisno rješenje“. 

Yousef se nada postizanju kompromisa, sličnom onome kakav se dogodio u drugim sirijskim gradovima u okolini Damaska, kao što su Qudsaya i Khan al-Shih.

„Iako se većina stanovnika ne slaže sa tim da se postigne dogovor sa sirijskim režimom nakon svega što smo prošli tokom ovih godina, ako nastavimo živjeti ovako, naprosto ćemo početi umirati jer će samo od hladnoće stradati deseci stanovnika ovog mjesta“, zaključuje.

Izvor: Al Jazeera