Oglasi

Glad vlada u 28 afričkih zemalja

U Etiopiji, Demokratskoj Republici Kongo i Nigerije više od 50 posto djece mlađe od pet godina zaostaju u razvoju.
GladU UN-u strahuju da situacija neće krenuti na bolje, već da će se samo još pogoršatiEPA - Ilustracija

Samo u tri od 54 afričke države vlada nizak nivo gladi, navodi se u izvještaju Globalni indeks gladi, koji je objavljen u glavnom gradu Etiopije Addis Abebi.

U izvještaju Afričke unije i agencije Novo partnerstvo za razvoj Afrike, na osnovu istraživanja iz 2015. i 2016. godine, u pet afričkih zemalja vlada alarmantni nivo gladi, prenosi Anadolija.

U izvještaju se upozorava da u 28 država vlada ozbiljan nivo gladi.

"U pojedinim afričkim državama, kao što su Etiopija, Demokratska Republika Kongo i Nigerija, više od 50 posto djece mlađe od pet godina zaostaju u razvoju", navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Ima i pozitivnih pomaka

U izvještaju se, također, ističu i pozitivni pomaci, poput povećanja stope nutritivnih intervencija.

Izvršni sekretar NEPAD-a Ibrahim Mayaki kazao je za Anadoliju da je pitanje zaostajanja u razvoju koliko šokantno toliko i kritično i da se mora hitno rješavati.

"Ishrana treba biti nacionalni prioritet. Sektori poput poljoprivrede i zdravstva moraju sarađivati", rekao je Mayaki.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.