Gjenero: Godinu dana me prisluškuju

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero potvrdio je pisanje Jutarnjeg lista da je prema nalogu bivšeg premijera Zorana Milanovića, kojeg je kritizirao, posljednju godinu dana bio pod nadzorom tajnih službi.

Iz Sigurnosno obavještajne agencije tvrde da premijer ne može narediti priskuškivanje i praćenje, a iz Milanovićevog SDP-a Gjeneru poručuju – ako zna da je počinjeno krivično djelo, neka to i prijavi. On sam objašnjava da je informacija tek sad plasirana u javnost zbog promjena u vrhu tajnih službi. 

„A ja sam mislio da me samo moji vlastiti pesi prate…”, kaže Gjenero.

Uvjeren je da su mu privatnu komunikaciju pratile ili još prate, tajne službe. Tvrdi da je prisluškivanje prije godinu dana naredio tadašnji premijer Zoran Milanović nakon što ga je usporedio s ludim rimskim carevima.

„Nisam sretan što se javno razvlači moj slučaj, ali znam da iza toga stoji zahtjev gospodina Milanovića koji je pod neki oblik represije pokušavao staviti svakog onog tko se usudio javno govoriti o njemu”, kaže Davor Gjenero, politički analitičar.

Saopćenje bez demantija

Saopćenjem je reagirala sigurnosno-obavještajna agencija koja nije ni potvrdila ni demantirala da je Gjenero bio ili jest pod nadzorom. No odbacuju da je bivši premijer mogao narediti priskuškivanje.

„Ne postoji zakonska mogućnost da bilo koji državni službenik naloži primjenu mjera SOA-i. Tajni nadzor sadržaja telekomunikacijske usluge može se poduzimati samo na temelju pisanog obrazloženog naloga Vrhovnog suda i to se nikada ne čini bez utemeljenog i opravdanog razloga”, kaže se u saopćenju SOA-e.

Trenutak u kojem je informacija o praćenju izašla u javnost, Gjenero tumači promjenama u vrhu Sigurnosno-obavještajne službe.

“Sada je izgleda na redu smjenjivanje Milanovićevog čovjeka zaduženog za kontrolu tajnih službi. Očito je da je netko iz službi u tom kontekstu pustio i informaciju o tome da sam ja bio pod mjerama priskuškivanja”, kaže Gjenero.
Bivši ministar unutarnjih poslova, SDP-ov Ranko Ostojić kaže da slučaj nije vrijedan izjave ni trošenja vremena.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera