Gitanas Nauseda novi predsjednik Litvanije

''Mogu da obećam da će politika sada biti drugačija u Litvaniji', kazao je Nauseda (EPA)

Ugledni ekonomista Gitanas Nauseda pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Litvaniji, a njegova protukandidatkinja, bivša ministrica finansija Ingrida Šimonyte, priznala je poraz.

“Zahvalan sam narodu koji je danas glasao i mogu da obećam da će politika sada biti drugačija u Litvaniji. Svako zaslužuje bolji život u našoj lijepoj zemlji”, rekao je Nauseda, obraćajući se veselom skupu pristalica, prenio je AP.

Litvanska centralna izborna komisija saopćila je nakon što je prebrojala glasove u 1.521 od ukupno 1.972 glasačka mjesta da je 55-godišnji Nauseda osvojio 70 posto glasova.

Bivša ministrica finansija Šimonyte je čestitala Nausedi, prenosi Beta.

Volja naroda

“Ovo je volja našeg naroda i ja je poštujem. Već sam pozvala gospodina Nausedu i čestitala mu na pobjedi, poželivši mu da bude dobar predsjednik za sve građane Litvanije”, rekla je Šimonyte novinarima.

Bivšoj predsjednici, poznatoj i kao baltička “gvozdena dama”, Daliji Gribauskajte, istekao je drugi petogodišnji mandat i nije se kandidirala zbog ustavnih ograničenja.

Predsjednik Litvanije ima nadležnost da postavlja sudije, državnog tužioca i direktora centralne banke. Ima mogućnost da iskoristi veto na zakone i oblikuje vanjsku i sigurnosnu politiku uz saradnju sa parlamentom.

Izvor: Agencije