Gingrich favorit u Južnoj Karolini

Newt Gingrich je popravio loš početni dojam (EPA)

Newt Gingrich, mogući kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u, vodi u najmanje četiri ankete, samo nekoliko sati pred početak predizbora u Južnoj Karolini.

Anketa Public Policy kaže da 35 posto registriranih republikanaca u Južnoj Karolini podržava Gingricha, dok bi 29 posto svoj glas dalo Mittu Romneyu.

Druga anketa koju je proveo Palmetto Poll pokazuje da Gingrich ima prednost sa 32 posto glasova, na drugom mjestu je Romney sa 26 posto, dok je 20 posto neodlučno.

Reporter Al Jazeere Alan Fisher rekao je da će stanovnici Južne Karoline imati 12 sati vremena za glasanje.

„Kada se u subotu navečer u sedam sati zatvore birališta, dobićemo preliminarne rezultate koji bi nam mogli dati indikaciju hoće li Newt Gingrich pobijediti ovdje i da li je ta aura koja okružuje Mitta Romneya konačno probijena“, rekao je on.

„Bila je to loša sedmica za Romneya. Prije samo sedam dana ljudi su predviđali da će pobijediti ovdje u Južnoj Karolini. Ali u posljednjih nekoliko dana je saznao, nakon ponovnog brojanja glasova, da nije pobijedio u Ajovi.

A njegovo vodstvo u Južnoj Karolini je nestalo u naletu Newta Gingricha koji je, reklo bi se, riješio probleme iz prošlosti i sva pitanja o ličnom životu.“

Lišen pobjede

Romney je u četvrtak lišen pobjede u Ajovi, nakon što je ponovno brojanje glasova pokazalo da je Santorum imao 34 glasa više.

Gingrich je snažno kritizirao američke medije na predsjedničkoj debati u Južnoj Karolini i negirao optužbe da je svoju drugu suprugu zamolio da dozvoli „otvoreni brak“.

„Zgrožen sam da biste uopšte započeli predsjedničku debatu takvom temom“, rekao je Gingrich.

Debata je počela neočekivano kada je moderator John King zatražio od Gingricha da odgovori na optužbe koje je njegova bivša supruga Marianne iznijela, da je tražio „otvoreni brak“ dok je imao aferu.

„Mislim da zlonamjerna i zlobna, negativna priroda novinskih medija otežava upravljanje ovom zemljom“, rekao je Gingrich.

Gingrich se pokušava prezentirati kao konzervativna alternativa Romneyu kojeg neki republikanci vide kao previše umjerenog.

Romney je iskoristio što su Gingrich, Stantorum i Rick Perry podijelili glasove konzervativnijih republikanaca.

Međutim izbor se suzio nakon što je Perry ispao iz utrke i podržao Gingricha.

Izvor: Al Jazeera i agencije