Gibraltar za 30 dana produžio zadržavanje iranskog tankera

Zvanični Teheran negirao je optužbu da tanker 'Grace 1' nosi naftu Siriji (Reuters)

Vrhovni sud Gibraltara produžio je u petak na 30 dana zapljenu iranskog tankera, osumnjičenog da je bio na putu ka Siriji kako bi tamo isporučio naftu kršeći sankcije, saznaje se kod glavnog tužioca.

Tanker “Grace” 1 su 4. jula zaplijenile vlasti Gibraltara, britanske teritorije koja se nalazi na krajnjem jugu Španije.

Zvanični Teheran je negirao optužbu da nosi naftu Siriji i krši evropske sankcije i osudio, kako je saopćio, piratski čin prema tom brodu, koji nosi 2,1 milion barela sirove nafte.

Od kada je tanker zaplijenjen, vlasti Gibraltara uhapsile su i ispitale četiri indijska oficira, člana posade broda, i pustili ih bez optužbi.

Serija incidenata u Zaljevu

Zaustavljanje tankera pojačalo je diplomatske tenzije između Irana i zapadnih država, nastale od kada su se Sjedinjene Američke Države povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskoj nafti i ponovo uvele sankcije toj azijskoj državi.

U Zaljevu, kroz koji prolazi trećina svjetske nafte koja se prevozi morskim putem, raste broj incidenata.

Čuvari Iranske revolucije u četvrtak su objavili kako su zaplijenili jedan strani tanker, optužujući posadu da se bavi krijumčarenjem nafte u Zaljevu.

Washington je u četvrtak saopćio kako je američka vojska srušila jedan iranski dron u Hormuškom tjesnacu, što Teheran demantira.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji se nalazi u New Yorku, na sastancima u Ujedinjenim narodima, izjavio je u četvrtak da tanker ne nosi naftu kojom bi se kršile evropske sankcije Siriji.

Izvor: Agencije