Oglasi

Gibraltar protiv podjele suvereniteta između Londona i Madrida

Španski premijer izjavio u novembru da želi pregovore o zajedničkom suverenitetu nad tom britanskom teritorijom nakon Brexita.
GibraltarTijekom britanskog referenduma 2016. o Brexitu, 96 posto stanovnika Gibraltara se izjasnilo za pripadnost europskom blokuEPA - Arhiva

Šef Vlade Gibraltara Fabian Picardo odbacio je u ponedjeljak mogućnost podjele suvereniteta tog teritorija između Londona i Madrida nakon istupanja Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji.

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je u studenom da želi pregovore o zajedničkom suverenitetu nad tim britanskim teritorijem nakon Brexita, koji stupa na snagu 29. ožujka ove godine.

"Griješe oni koji u Španjolskoj, bez obzira na političku pripadnost, misle da ćemo prihvatiti kompromis o suverenitetu. Koncept podjele ili razvodnjavanja suvereniteta osuđen je na neuspjeh", rekao je Picardo, kako prenosi Beta.

Referendum protiv podjele suvereniteta

Glavni ministar Gibraltara je dodao da Brexit neće promijeniti situaciju, prenosi AFP.

Prijedlog o podjeli suvereniteta nije nov.

To su već 2001. i 2002. godine predložili London i Madrid, ali je odbacilo stanovništvo Gibraltara na referendumu održanom u studenom 2002. godine.

Taj britanski teritorij će također napustiti članstvo u EU-u 29. ožujka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.