Oglasi

Gibraltar odbio zahtjev SAD-a za izručenje iranskog tankera

Vrhovni sud Gibraltara ranije je donio oslobađajuću presudu za iransku posadu i tanker koji su zarobljeni 4. jula.
Vlasti Gibraltara danas su saopštile da će tanker biti pušten na sloboduEPA

Vlasti Gibraltara odbile su i ponovljeni zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem se od te britanske regije traži da ne oslobađa zaplijenjeni iranski tanker.

Vrhovni sud Gibraltara ranije je donio oslobađajuću presudu za iransku posadu i tanker koji su zarobljeni 4. jula, zbog toga što su prevozili gorivo za Siriju podsjeća Anadolija.

Vlasti Gibraltara danas su saopštile da će tanker biti pušten na slobodu jer Velika Britanija i Evropska unija nisu, po uzoru na SAD, uvele sankcije Iranu.

Optužbe za kršenje embarga

Vlasti SAD-a tražile su da im Gibraltar izruči iranski tanker, ali već danas bi nova posada trebala stići na Gibraltar kako bi brod slobodno zaplovio u još nepoznatom pravcu.

Britanske vlasti na Gibraltaru su početkom jula zaplijenile iranski tanker pod optužbom da krši embargo o zabrani transporta robe u Siriju.

Iranske vlasti su tražile hitno oslobađanje posade i tankera te su zaprijetile da će odgovoriti istom mjerom.

Iranska mornarica je 19. jula u Hormuškom moreuzu zaplijenila britanski tanker “Steno Impero”, nakon čega je Velika Britanija poslala dodatne snage u tu regiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.